В новините
 
24.07.2009 15:39   Новината е видяна 6823 пъти
Банев отрязан за 20 декара до "Градина"

Това са три имота до морето заедно с пясъчните дюни, шефът на РИОС Симеон Симеонов обаче се уплаши и призна защитената територия. Подготвяла се  продажба и на Мидения плаж в стария Созопол!
Един след друг, малкото останали незастроени терени в Созопол постепенно се изплъзват от управлението на общината. Било с намесата на държавата или пък доброволно предоставени от местната управа, те преминават в частни ръце. Градът първо загуби Райския залив. След като общинската администрация дълго чака, за да избистри визията си за наистина райското кътче (превърнато в бунище през последните няколко години), бившият екоминистър Асен Гагаузов го подари на бизнесмена Марио Захариев – справка брой 12 на вестник „Десант“.
 
Соченият за човек на Емел Етем инвеститор изрина камъните от брега и го засипа с пясък. Дано природата не съсипе смелия му експеримент и изкуственият плаж оцелее до следващия сезон. Докато Созопол още страда по уникалния залив, кметът Панайот Рейзи готви нова изненада на тези, които го избраха преди две години.

Дошъл е ред на Мидения плаж. Миниатюрната брегова ивица, с дължина 20-тина метра, се намира в северната част на стария град, под улица „Морски скали“. Мястото е тясно, ограничено между бетоновите тетраподи за укрепване на брега и стълбички, вкопани в самите скали. Името си носи от мидените черупки, покрили пясъка. Въпреки неудобствата, плажът е плътно зает от летовници през целия ден. Хората го предпочитат, защото е тих, спокоен, а в краката им не се мотаят концесионери, които да натрапват чадъри и шезлонги.
В края на миналата година Миденият плаж неочаквано се превърна в два обособени терена. Да се чуди човек, чия проектантска фантазия видя там урегулирани поземлени имоти, които граничат... с морската вода. Парцелите, частна общинска собственост, вече са отразени и в новия кадастър на града от 2008 г., а общата им площ е 624 кв.м.
Какъв е бил замисълът на това начинание, стана ясно през май т.г. когато Панайот Рейзи внесе на Общинския съвет докладна за застрояването на двете УПИ-та.
Докладната не мина, но той не се отказа. На една от следващите сесии кметът се яви със същото предложение пред местния парламент. Новата идея бе за градинка с алеи и пейки (и малко бетон) направо върху Мидения плаж. И този му опит не постигна успех. Болшинството от съветниците отказа да гласува решението. Сега очакваме трети път да пробва, защото за него залогът е много голям, коментират запознати с целта на "упражнението" в крайморския град. И търсят логично обяснение.
В Созопол вече нескрито се говори, че атрактивният бряг е обещан на остатъчни елементи от силова групировка, популярна в близкото минало. Бизнесмените с широки вратове оказали подкрепа на идващата местна власт през 2007 година, изразяваща се в подсигураване на няколкостотин гласа повече. Вече било крайно време за връщане на услугата и Миденият плаж бил част от цената, която трябвало да се плати.
„Това са пълни глупости. Тези момчета, за които говорите държат един друг плаж и това всеки го знае“, контрорира ни обаче зам. кметът по строителството в Созопол Симеон Симеонов. Той сам потърси връзка с нас още преди да е подготвена публикацията, след като в града се разбра, че наш екип проявява интерес към общо две докладни на кметската администрация. 
Освен тази за Мидения плаж, ние поискахме да видим и предложението на кмета Рейзи за продажба на три терена в местността „Герени“ -  между  „Златна рибка“ и „Градина“. За тях апетит отворил  туристическият бос и собственик на „Хелио-тур-с“ Николай Банев, заградил десетки декари рестититуирани земи, стопанисвани до зората на демокрацията от раздържавеното в последствие дружество „Балкантурист“.
"Тези три терена трябва да бъдат  компенсация за Банев, защото друг плажен концесионер – Рали Пенков го прогони от „Златна рибка“ и му потроши бунгалата", казват хората в Созопол. В града за никого не е тайна, че Банев и Рейзи за стари приятели, затова не се чудят на подготвяната сделка. Която, за разлика от стопираната за Мидения плаж, е на път да се финализира.
Ето хронологията: на 26 юни т.г., на извънредно заседание Общинският съвет взема решение с 9 гласа „за“ и 2-ма „въздържали се“ за продажба чрез публичен търг на недвижими имоти-частна общинска собственост в местността „Герени“. Първият е с площ от 3 455 кв.м, с одобрена от ОбС пазарна стойност, възлизаща на 397 537 лева. Вторият парцел е от 8 117 кв.м и с цена  933 954 лева, а последният – от 8 395 кв.м е оценен на 965 941 лв. Цените са без ДДС и са първоначални.
С особени превилегии при участието на конкурса са определени собствениците на съседните терени. Разбира се, така е по закон. В съседство на обявените за продан земи обаче не са случайни обекти, самият къмпинг „Градина“, собственост на Николай Банев.
В бързината да попълнят общинската хазна със свежи финансови средства, общинарите са пропуснали едно важно обстоятелство, узнахме ние. То става и причина подготвяната схема да се размирише и да стигне до медиите. В предложените за търгуване имоти попадат и пясъчни дюни, които се водят защитени територии. Факт, който не е убягнал от вниманието на вр.и.д. областен управител Веска Караманова. Бившата кметица на Созопол заместваше Любомир Пентелеев от 1 юни до 5 юли, докато той бе в отпуск заради участието му в кампанията за парламентарни избори. 
Предшественичката на Рейзи се усъмнила в сделката, подготвена от администрацията и възложила проверка от РИОСВ. 
На 13 юли, седмица след парламентарните избори, които приключиха с неочакван резултат, в Областна управа пристигнал и писменият отговор на шефа на екоинспекцията Симеон Симеонов. Според него поземлените имоти с идентификатори 67 800.1.152, 67 800.1.207 и 67 800.1.236 в местността „Герени“ „попадат в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) – природна забележителност "пясъчни дюни".
В края на миналата седмица Областна управа спря изпълнението на това решение на ОбС. Заповедта е подписана от зам.областния управител Стефан Кенов, който пък замества Пантелеев понеже е в отпуск. След неговия подпис, начинът на Созополската общинска администрация да продаде атрактивните крайбрежни парчета земя става много труден - трябва да започне съдебна битка срещу държавата или да чака назначението на новия областен от ГЕРБ, като да е "разбран наш" човек. 
Малко преди редакционното приключване на тази статия в сряда, отново се обади зам.кметът на Созопол Симеон Симеонов и настоя да оповестим, че Общината се отказва от сделките в местността "Герени". По думите му, плановете на кмета били да се върже бюджета в условията на икономическа криза чрез продаване на общински имоти. В този случай ставало въпрос за остатъци, които няма как да се използват освен общината да се освободи от тях срещу приличен приход. При това в период на всеобща стагнация.Той изказа и огорчение от това, че държавните управници в Бургас нямат държавническо мислене.

http://www.desant.net/show-news/18729/





Ключови думи: дюни, Симеон Симеонов, продажба, Мидения плаж, Созопол, oбщинска администрация, Панайот Рейзи, имоти, областен управител, Областна управа,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |