В новините
 
29.07.2009 12:15   Новината е видяна 4222 пъти
Oпазване и устойчиво развитие на природните ресурси и биологичното разнообразие в Йълдъз планина (Странджа), Турция
На 29 юли в  гр. Малко Търново  ще пристигнат 46  представители на държавни институции и на 32 населени места в Република Турция, включени в рамките на бъдещия биосферен резерват Йълдъз/Странджа/.
Това е четвъртата работна среща в рамките на Проект: „Oпазване и устойчиво развитие на природните ресурси и биологичното разнообразие в Йълдъз планина /Странджа/, Турция”. Проектът се реализира от Министерството на околната среда на Република Турция, с подкрепата на Европейската общност и с помощта на Дирекцията на Природен парк „Странджа”.

Трансграничното сътрудничество включва съвместни проучвания на територията и обмен на информация; както и изграждането на обучителен център за ученици и младежи в Дерекьой, който ще бъде открит през септември.

Програмата на настоящата среща предвижда посещение на селища и наблюдение на добри практики на цялата територията на Природен парк „Странджа” – животновъдни семейни ферми,производство на млечни произведения,на манов пчелен мед, рибовъдство, дървообработващи производства, демонстрации на туристически продукт,къщи за гости, носители на марката за качество „Странджа”, туристически бази, изградени с финансовата помощ на Европейски програми. Включени са обекти и срещи с хората в Малко Търново, с. Бръшлян, с.Стоилово, м.Ковач, ЗМ „Камъка”, м.”Качул”, С.Граматиково,с.Българи, гр.Царево, с.Синеморец, ЗМ”Устието на река Велека”.

Главната цел  на проекта е: Устойчиво транс-граничното сътрудничество, развито и засилено за опазване и устойчиво развитие на природните ресурси и биологичното разнообразие на Йълдъз /Странджа планина.

Проектът трябва да приключи в края на годината с  инвентаризация и планиране на Йълдъз планина /турската част на Странджа/ като Биосферен резерват, включително и подготовка на документацията за подаване в ЮНЕСКО и технико-икономически анализ за подготовката на план за управление на областта.

Най-значимият  резултат е подобряване на сътрудничеството между съответните турски и български институции с отношение към опазването и устойчивото ползване на природните ресурси в Странджа/Йълдъз планина.

Партньорската работа ще продължи и след приключване на Проекта чрез:
 
1. Споделяне на опит и обучение от всяка от страните;
 
2. Съвместно управление (транс-граничното сътрудничество) от съседните резервати Йълдъз/ПП „Странджа”;
 
3. Обучения за изграждане на капацитет;
 
4. Реализиране на съвместна образователна програма за ученици / младежки групи в новоизградения център в Дерекьой – Турция.
 




Ключови думи: Странджа, Република Турция, устойчиво развитие, природни ресурси, биологично разнообразие, Йълдъз планина, Природен парк,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |