В новините
 
28.08.2009 16:04   Новината е видяна 5001 пъти
ЖРЕЦИТЕ НА МУЗИТЕ ПОДПАЛИХА И ПРИМОРСКО

Децата от Театрална  група “ТЕМП” – Враца и режисьорът Георги Врабчев накараха стотици  сърца да затрептят в стихията на огъня – със спектакъла “Криле в огъня”, който огря Приморско  в рамките на Четвъртия международен младежки фестивал на изкуството “Жреци на музите”.
Горящите огнени топки бяха само част от богатите внушения на огненото шоу – борбата между  доброто и злото, светлината и  мрака, разума и емоциите, които режисьорът е вплел в неразривна свързаност, защото знае, че са неразделни страни на едно и също. Това са внушения, предадени със силата на пречистващия и светещ пламък, който само намеква за своята разрушителност.  
„Криле  в огъня” е  истинска драматургична  буря от страсти и емоции , изразени не с традиционните средства на словото, а с неповторимата сила   на огъня , който изгаря, но и съзидава. Старият литературен и митологичен сюжет – битката между добрите и злите сили, чийто трактовки в световната култура са стотици, под откритото небе на Приморско, зазвуча по един нов начин, за да припомни за тленността и вечността едновременно, тленността на човешкото и вечността на стихията. 
Играта с огнен  пой, която можеше да си остане просто рисковано акробатично упражнение, бе пресътворена от младите актьори с мисъл и много фантазия. 
Иначе, най-известните факти за поя, са че той е  топка, вързана на въже, използвана в танците  с огън. Използва се като се държи  с ръце и се върти в различни кръгови движения около тялото, наподобяващи въртенето на бухалки. Първите, които са практикували пой са били маорите от Нова Зеландия (думата "пой" означава топка на маорски). Жените са го използвали, за да увеличат гъвкавостта на ръцете и китките си, а мъжете са го използвали за развиване на сила и координация. По-късно се е развил в традиционен танц, практикуван най-вече от жени. Днес пой се е разпространил отвъд културата на маорите и се е превърнал хоби, упражнение, изкуство и дори част от така наречена "улична култура". Пой се счита за форма на жонглиране и затова танцьори с пой често могат да бъдат видяни да практикуват заедно със жонгльори, въртячи на тояги и други подобни изпълнители. 





Ключови думи: режисьор, огън, Жреци на музите, международен младежки фестивал,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |