В новините
 
02.09.2009 12:13   Новината е видяна 5713 пъти
ОБОГАТЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР НА ТРУДА

 Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ започна осъществяването на проект „Обогатяване на българския пазар  на труда и улесняване интеграцията на имигрантите”, чиято цел е  да внедри в национален план Общите основни принципи на политиката за интеграция на имигрантите в Европейския съюз. АИКБ, която е национално-представителна работодателска организация, си поставя амбициозната задача да допринесе съществено за разработване на правителствените политики в тази насока – да идентифицира състоянието на държавната политика в областта на миграцията и интеграцията, да подготви препоръки за подобряване на административната практика, както и да  обобщи информацията за потребностите на българския бизнес от работна ръка.

  Събрани са данни, включително и от други  работодателски организации, че българският  бизнес изпитва остър недостиг на работна ръка с определена квалификация. Държавната политика досега преимуществено е била насочвана към изчерпване на възможностите, които дава ОП „Развитие на човешките ресурси” за обучение. Обучението обаче отнема продължителен период, а междувременно липсата на работна ръка  за определени процеси от дадена технология, например, на практика „влече” след себе си допълнителна безработица, доколкото цялото предприятие не може да започне да работи, спира да работи или фалира.

  Проектът  е в съзвучие с най-актуалните европейски документи и на практика допринася за готовността на България, като страна членка на ЕС, да въведе директивата „Синя карта”, а именно - възможността висококвалифицирани специалисти от трети страни да работят при облекчени условия в страните от Съюза. Задължително следва да се отбележи, че „синята карта” ще се прилага като допълнение към националните схеми за наемане на висококвалифицирани работници, а страните в ЕС  запазват правото си да определят колко чужди работници могат да приемат като цяло.

  Проектът  е с продължителност 5 месеца и  е получил финансиране от Европейския фонд за интеграция на граждани от трети страни.  

Ключови думи: интеграция, Европейска политика, бизнес, работна ръка,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |