В новините
 
16.09.2004 18:20   Новината е видяна 3407 пъти
Ралица Агайн : Новото време има голям потенциал
- Защо взехте решение да регистрирате партия “Новото време”?

Първо, ние създадохме парламентарана група на Новото време, за да имаме един инструмент със който да успеем да наложим новите модерни законопроекти, в които вярваме. Това са нови законопроекти за страната, като избирателния кодекс, който да наложи мажоритарен елемент на изборите. Също така по- демократичен закон за референдумите, който да даде възможност за допитване на народа по места и на национално равнище. Имаме предвид и други закони с които да се демократизира достъпа до информация. Искаме да бъдат наложени повече правила по които бизнесът и гражданите могат да защитават своите интереси.
А партията, беше логичната следваща стъпка. Отдавна е факт разочарованието на гражданите от участието им в партийния живот и политиката на страната. Неведнъж сме говорили за старите партии и за модела по който те съществуват – чрез своя лидер и за своя лидер. В крайна сметка членовете и симпатизантите на различните политически сили и гражданите на България се чувстват като елемент от който нищо не зависи, но поддържа някого. Те не виждат смисъл в своите усиля да се опитват да влияят на политическите решения и на дневния ред, който е наложен в политическото пространство.

- Коя е основната група гласоподаватели, която ще се опитате да привлечете на ваша страна?

Нашите усилия винаги са били насочени към хората, които традиционно не гласуват. Точно тези хора до сега не са намерели своя реален представител в управлението на държавата. Смятаме, че именно за тази част от българското общество са необходими нашите усилия. Нашата ценностна система принадлежи към либералното общество. Ние вярваме, че само една либерална икономика, която дава възможност на личността да се изяви може да бъде полезна на България на този етап от нашето развитие. Вярваме, че можем да получим подкрепа от инициативните хора, тези които знаят какво искат да постигнат и имат воля и желание да го постигнат.
Сега предстои да се организират тези структури, които ние наричаме тематични клубове. Те ще дадат възможност по конкретни проблеми и задачи да използваме капацитета и потенциала на нашите членове и симпатизанти. По този начин те активно ще могат да участват в подреждането на дневния ред на партията и на политическия ни живот.

- Какво ще представляват тематичните клубове и как ще бъде организирана работата в тях?

Тематичните клубове няма да са професионални сдружения. Те нямат за цел да събират хората от една професия или една дефинирана общност. Нашата идея е те да се създадат за решаването на конкретни проблеми, които вълнуват обществото.
Те ще бъдат на национално, регионално и местно равнище.
Тяхната задача е да вземат решения и да предприемат такива стъпки в които те вярват, че могат да пъдат полезни за разрешаването на конкретния проблем.
Ще дам пример, че в големите общини има сериозни проблеми с незаконното строителство и застрояването на зелените площи. Този проблем е една реална възможност хорато от едно място да обединят своите усилия и да намерят решение. Разбира се не трябва да се оставят на заден план и проблемите на национално ниво. Вярвам, че сериозни теми от обществения живот могат да бъдат част от работата на тематичните клубове. Мнението на тези хора ще бъде обвързващото и решаващото, а не мнението на външни експерти и наблюдатели. Това е инструмента, чрез който в модерните държави, хората реално участват в управлението на страната.

- Обсъждани ли са конкретни инициативи , които да бъдат насочени към тези гласоподаватели, които бихте желали да превлечете на ваша страна ?

Парламентарната ни група има много инициативи, които са насочени към подобряване на бизнес средата, към демократизиране на политическия живот, на достъпа на информация. Сега ще заложим и на работата в общините. И до днес съществуват несъответствия в закона за осъществяване на административното регулиране и административния закон за стопанската дейност. По места все още съществуват лицензионни режими, които не са наложени със закон, а по силата на нормативен акт издаден от общината. Тези регистрационни лицензионни режими се оказват една сериозна трудност за бизнеса на местно равнище. В началото на миналата седмица обявихме инициатива с помощта на своите членове и симпатизанти и всички други заинтересовани лица, да започнем кампания, която да доведе до отпадането на тези режими. Ще следим и за прилаганато на всички императивни разпоредби от този закон, като въвеждане на обслужване на едно гише в общината и прилагането на мълчаливо съгласие по издаването на разрешения на еднократни действия или сделки.
През изминалите няколко години, хората, които днес съставят парламентарната група на Новото време положиха много усилия, за да може в този закон да бъдат факт толкова либерални разпоредби, които да облекчат бизнесредата. В крайна сметка са нужни много повече усилия, повечето от които са на местно равнище, за да бъдат приложени всички разпоредби, които днес са все още на хартия.

- Започва изграждането на Ощинските структури на партия “Новото време”, какви ще са първите задачи които ще поставите на ръководствата по места?

Нашата идея е да има пълна децентрализация и създаване на лидери по места във всеки един отделен регион. Вярвам че ръководните кадри по места ще са достатъчно инициативни да определят своя дневен по най- подходящия начин за общината. Разбира се те ще трябва да се вслушват в желанията на всички членове и симпатизанти на партията. По този начин те ще могат да създадат най- полезния продукт за всяко едно място. Винаги има нужда от единни действия в определени случаи и комбинацията от местни инициативи съчетани с тези от национално значение ще дадат най – добрите резултати.

- Съвсем скоро приехте закона за публичност на концесионните договори, как ще се прилага той?

Приетите поправки в този закон бяха един от големите успехи на парламентарната група на Новото време. С тези измемения всички концесионни договори стават публично достъпни. Това означава, че най основните положения от един концесионен договор ще са достъпни по интернет. Всеки, който желае ще може да се осведоми безплатно какви конкретни условия и изисквания има към всеки концесионер за определен обект. Също така по силата на този закон, в публичният архив към този регистър ще могат да се видят пълните концесионни договори и всичко прилежащо към тях. По този начин се получава открита процедура да се информираме по какъв начин се управлява държавното и общинското имущество. Общините ще трябва да изпратят в този национален регистър, копия от всичките си концесионни договори които са сключили и действат във момента. По този начин ще имаме поглед като граждани и ще можем да контролираме изпълнението на договорите за всяко едно населено място от страната. Това означава, че освен обичайните проверки, които принципала прави, ще има постоянни и неограничен брой проверки от нас самите. Всеки ще може да провери дали условията по договора се изпълняват.
Например дали определен плаж отговаря на изискванията, които са били договорени, дали са изпълнени изискванията свързани с охраната, безопасността и вида на плажа. По този начин ще има много по ефективен контрол. Санкциите също са записани в договора и те се определят от институцията, която е сключила концесията.

- По малко от година остава до парламентарните избори, достатъчно ли е това време партията да се наложи в публичното пространство?

Надявам се времето да е достатъчно, макар че за едно партия времето никога не е достатъчно пък било то и 100 години. Партията, като всеки един жив организъм постоянно се развива и в това е смисълът на нейното съществуване. Вярваме че можем да имаме добри резултати на предстоящите избори. Лично аз смятам, че Новото време има голям потенциал. Ние сме с нагласата да създадем такава партия, която да даде възможност на всеки един наш член и симпатизант за изява и активно участие в политическия живот. Искаме да представляваме по един добър и достоен начин интересите на малкия и средния бизнес и на хората, които вярват в своите възможности.

- Ще търсите ли коалиционни партньори в предстоящите парламентарни избори?

Сега е още рано да говорим за конкретна коалиционна политика на партията. Ние винаги сме казвали, че сме готови да си партнираме със всички партии и организации, които споделят нашите идеи и подкрепят нашите инициативи. Вярваме, че бъдещето на коалирането е не във договорките, а в тематичните коалиции по конкретни въпроси и конкретни цели, които се стремим да бъдат постигнати.


- Какво е личното послание на Ралица Агайн към бургазлии?

Вярвам и се надявам , че хората в Бургас оценяват всички качества и добри страни на природата, които тя е дала на града - прекрасното черноморие, хубавият климат. Вярвам, че с тази инициативност, която е присъща на хората тук, че градът ще преуспее.
Има много задачи, които предстоят пред вашия град . Бургас уверено върви към превръщането си в най – важния град по Черноморието за България с разширяване капацитета на пристанището и развитието на туризма, както и с предстоящото изграждане на автомагистрала Тракия. Всичко това са предпоставки за развитието на града и превръщането му в притегателен център на туризма.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |