В новините
 
08.10.2009 09:54   Новината е видяна 5735 пъти
ОТВОРЕНО ПИСМО от Здравко Бойков Генчев

ОТВОРЕНО  ПИСМО от Здравко Бойков Генчев, с постоянен адрес: гр. Бургас, кв. „ Сарафово“,
ул. „ Баба Тонка„ №  13

Пиша Ви относно проекта за изграждане на нефтопровод „Бургас-Александруполис“. Завършил съм "Икономика на туризма" в Икономически университет - Варна и целия ми живот е тясно свързан с туризмът. Това огромно по мащаб съоръжение е ще носи в най-добрия случай само 35 милиона долара годишно. Според учените, независимо от предохранителните мерки, при прехвърлянето на големи обеми петрол, не може да се елиминира риск от разлив на значителни количества нефт, в най-добрия случай. При   най-лошия сценарий може да се стигне до  екологична катастрофа от невиждан за страната ни мащаб с непредвидими последици.  Отливът на туристи ще причини загуби, много пъти по-големи от общата печалба на България от нефтопровода. За това не е нужен разлив: само лошата реклама от присъствие на танкери ще е достатъчна.

В момента сме в икономическа криза особено тежка за туризма. Дори най-малкото замърсяване ще бъде фатално. Хиляди хора разчитат на доходи от туризъм и на работни места в този огромен сектор, ключов за страната ни, но ще останат без препитание, ако проекта се реализира.

Ясно е и на студент първи курс по специалност „Туризъм“, че няма спор за това какъв е рискът от проекта, а въпросът е колко години след построяването на петролопровода,  в Бургаска област няма да има и следа от морски рекреационен туризъм.

Голям район, какъвто Бургаска област безспорно е, десетки години  се специализира в областта на туризма. Стотици милиони се инвестират в хотели, ресторанти,  инфраструктура и учебни заведения по туризъм. Стотици хиляди работници се специализират,  учат, трупат опит в този отрасъл. Всички тези инвеститори от най-големите до най-малките, всички тези работници от най-неквалифицираните до най-специализираните експлоатират и разчитат само на един естествен природен ресурс -  чисто море и чисти плажове.

Ако нефтопровода „Бургас-Александруполис“ бъде изграден самата новина и самия факт, че съществува такъв петролопровод, гледката на танкери, неизбежното замърсяване, предизвикано от техния трафик, биха изправили черноморския туризъм пред невъзможността да съществува. Това от своя страна би довело до неизчислими  загуби.

Да не говорим за отливът на инвестиции и най-страшното вълните от безработица и емиграция, които биха се явили като странични ефекти. 90 % от хората, които познавам биха имигрирали от Бургаска област ако петролопровода бъде изграден.

Бих Ви задал следния въпрос: Удачно ли е да бъдат унищожен туризма  и обслужващите го сектори от икономиката.

Наскоро четох отново законът за туризмът и си зададох въпрос коя от следните точки от закона имаха в предвид предишните управляващи като изобщо седнаха на една маса с представителите на другите държави по този проект.
Съгласно чл. 4. от Закона за туризма: „Държавата осъществява политиката си в туризма, като:

1. съдейства за развитието му като отрасъл с приоритетно значение за националната икономика;
2. създава нормативна база за неговото развитие в съответствие с международните норми, правила и обичайната практика;
3. осигурява финансово и реализира национална реклама на туристическия продукт;

Какво създаде този проект?
Осигури условия за развитие на туризма като отрасъл с приоритетно значение?
Осигури защита на потребителите на туристическия продукт?
Държавните органи в рамките на своята компетентност трябва да провеждат държавната политика в туризма и  да създават подходящи условия за неговото развитие.
А дали го правят? Дали си изпълняват задълженията по закон?

Уважаеми Г-н Министър-Председател,
Нека запазим заливът чист, да спасим туризма  чрез запазване на туристическите ресурси - а именно плажовете, и бреговете на Бургаска област.
Нека запазим работните места на стотиците хиляди заети в този сектор от икономиката и всички търговски отрасли, които го обслужват.

Нека създадем условия за  УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ, на тези сектори.

Нека държавата в лицето на институциите да стопанисва, природните ресурси с грижата на добър стопанин, осъзнавайки ясно, че именно природните и туристическите ресурси, като чист плаж и чисто море, в съчетание с подходящ климат създават възможността на Южното ни Черноморие да се развива туризъм.
Моля Ви да защитите жителите на ВСИЧКИ градове по Южното ни Черноморие, както и на всички чиито поминък е туризмът от престъпното решение на предишните управляващи за реализация на проекта "Бургас-Александруполис" .

Вие разполагате с властта да сторите това.          
С оглед изложеното Ви моля да прекратите участието на Република България в проекта за изграждане на нефтопровода „Бургас-Александруполис“!
С уважение: 
/Здравко Бойков Генчев/




Ключови думи: проек, Бургас, александруполис, Бургаска област, нефтопровод,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |