В новините
 
02.11.2009 07:26   Новината е видяна 4547 пъти
Безценни артефакти лежат в земите под Несебър

Безценни  артефакти лежат  в земите под Несебър

          Разкопките  в древния град доказват най-древната му история
 

          Хиляди безценни и  уникални артефакти са скрити в земята, върху която днес се издига Несебър. Това е заключението на археолозите, които работят „на терен” в древната Месамбрия. През последното археологическо лято в некропола бяха открити 650 находки. Само две от тях, като историческа и археологическа стойност, изплащат всички инвестирани от общината средства в разкопките. Едната е червена ваза, използвана са поднасяне на вино, датирана от началото на IV в. пр. Хр., а другата е протоме /керамичен бюст на женско божество/, датирана от същия период. Вазата е с изключитерно прецизен рисунък на грифон, възседнат от менада, застанал срещу сатир. Вероятно е бил изработен от представително ателие в древна Атина, предполагат учените. Протомето е с изображение на женско божество, което се смята за закрилник на продородието, цикличността в природата и на света на мъртвите. Двата експоната са с изключително висока пазарна стойност, сподели ст.н.с. д-р Анелия Божкова от националния Археологически иститут с музей /НАИМ/ при БАН, ръководител на разкопките.

          Приключилото археологическо лято продължи 7 месеца тази година. Всички открития представляват голямо национално богатство. Вече втора година в некропола на антична и средновековна Месембрия се провеждат спасителните разкопки. Те са изцяло финансирани от община Несебър. Мястото отредено преди време за строителството на административна сграда на Общината. Над 12 месеца е продължителността на теренната работа до сега. Проучени и документирани са над 950 гробни съоръжения от различни исторически епохи. Окончателното решение за съдбата на терена, върху който се проведоха археологическите проучвания, ще бъде взето от комисия, назначена от директора на НИОНКЦ, която ще заседава през следващите дни. Предложението ще бъде, върху една част да бъде проектирана и изградена новата административна общинска сграда, а откритите зидани гробни съоръжения да бъдат експонирани и социализирани по преценка на експертите и архитектите в заобикалящата сградата паркова или друга среда.

          „Това, което ще ни изведе успешно от кризата  е нашето уникално историческо и  културно наследство, за което всяка година получаваме нови и нови доказателства.”, заяви в края на археологическото лято кметът на община Несебър Николай Димитров. Той изрази своето задоволство от резултатите и подчерта, че ръководството на общината е на правилен път за развитие. Още с встъпването си в длъжност новият кмет пое ангажимент в Несебър паралелно със сезонния да се развива културния, поклоническия и фестивален туризъм. В приоритетите на общината е все повече и по-активно да затвърждава мястото на Несебър в културната съкровищница на човечеството. От две години Несебър отчита огромен ръст именно на този вид туристи, които са по-висока категория и носят доста по-сериозни приходи отколкото организираните групи на сезонните туристи. Единственият български град в списъците на световните паметници е решил да използва пълноценно своя потенциал и така да се превърне в целогодишна туристическа дестинация.

          Инвестирането в тази посока дава своите резултати. На бял  свят излизат нови и нови артефакти  от вековете преди Христа и след това, от Средновековието и  Ренесанса. Кметът още веднъж напомни, че родолюбивата инициатива „Аз живея в Несебър”, ориентирана към младото поколение вече дава своите първи резултати. Градът все повече се пази от посегателства, като драскане по стените на обществени и частни сгради. И това е само първата стъпка, сподели Николай Димитров. Ние ще продължим да вменяваме на подрастващите, че да живеят в град с такова древно минало е превилегия, но и огромна отговорност. Общината ще продължи да заделя средства за разкопки, за възстановяване на църкви, за обогатяване на музея в града и повдигане самочуствието на българите, свързани с Несебър. 

          За приключването  на археологическо лято 2009 г. в Несебър  специален гост беше проф. Маргарита  Ваклинова,  директор на Националния археологически институт с музей при БАН. Тя сподели, че Несебър продължава да изненадва археолозите с неизчерпаемите съкровица от своите древни недра. А те от своя страна доказват, че Несебър е бил град с изключителна важност както в древността така и днес. Той е бил селище с изключително значение за Византийската империя, която е вложила в него много история. Проф. Ваклинова покани несебърската експозиция до гостува със специална изложба в залите на Националния археологически музей при БАН. Предвижда се още в края на тази година там да бъдат изложени част от най-ценните находки, а през април и май да бъде ситуирана по-мащабна експозиция за древна Месембрия. Светът оценява това което имате, подчерта проф. Ваклинова. Несебър се записва все по-сериозно и по-активно, с повече доказателства в световното историческо наследство. Древният град, според нея, винаги е имал масирана културна тежест в световен мащаб и това градира прогресивно вече няколко десетилетия.

          Кметът Николай Димитров благодари на проф. Маргарита Ваклинова и Българската Академия на Науките за тяхната съпричастност и положително отношение към инициативите на общината и й поднесе изящна графика на древната Митрополия. Проф. Ваклинова се разчувства до сълзи и не скри, че за нея като специалист по средновековна история, това е безценен дар.

          Днес от изключетелна важност  в световното историческо  наследство е не само да си значим паметник, но и да го доказваш непрекъснато. Грижите, поддръжката и новите разкрития  трябва да продължават. Община Несебър го прави по възможно най-добрия начин. С инвестиране в разкопки, които изваждат на повърхността затрупани от хилядолетия пластове, наситени с невероятно ценни артефакти. От друга страна е инвестицията в съзнанието на гражданите, във възпитанието на подрастващите в дух на уважение и почит към предците, миналото и града, в който живеят. Тази политика особено много се оцени от ООН и ЮНЕСКО, поради което Несебър бе включен в голямото семейство на общините към Световната организация официално през месец септември 2009 г.




Ключови думи: артефакти, Несебър, археологическо лято, некропол, разкопки,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |