В новините
 
15.11.2009 09:09   Новината е видяна 6149 пъти
Мобилните оператори проговориха за антените

В Бургас се проведе публична дискусия за влиянието на базовите станции и антени на мобилните оператори върху човешкото здраве. Нейни организатори бяха кметът Димитър Николов и бургаският омбудсман Таньо Атанасов.

На срещата присъстваха зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян и секретарят на Община Бургас Божидар Кънчев. Тя бе открита от кмета Николов, който припомни мерките, взети в отговор на многобройните сигнали от притеснени бургаски граждани.

Тази година в града бяха направени две проверки за излъчванията от антените на мобилните оператори - първата от екип на Национален център за опазване на общественото здраве към Министерство на здравеопазването, а втората извършиха научни работници от Българска академия на науките. В местния парламент е внесено предложение за закупуване на специализирана техника, с която да се измерват тези лъчения.

„Ако общинските съветници ни подкрепят, ще имаме апарат, с който да правим внезапни проверки по гражданските сигнали. Това ще ни даде основание да демонтираме всички източници на електромагнитно лъчение, превишаващо нормите”, каза кметът Николов.

На срещата присъстваха представители на мобилните оператори „М-Тел”, „Глобул” и „Виваком”, които имат общо 132 базови станции на бургаска територия. Те приветстваха инициативата за организирането на подобен форум и се съгласиха, че основна причина за притесненията на хората е липсата на достатъчно информация. Емисарите на мобилните оператори направиха обща презентация, чрез която обясниха къде и защо разполагат своите технически средства, как работят и какво влияние оказват на околната среда.

Обяснено беше, че базовите станции се поставят на високи места и близо до потребителите, за да се осигури по-добро приемане на сигнала. Гъстотата им пък спомагала за по-ниската мощност на излъчване. Според представителите на мобилните оператори у нас ограниченията за нивата на излъчване са много по-строги, в сравнение с другите европейски държави. Те заявиха, че антените, които използват, излъчват сигнала си напред, в хоризонтална равнина, а под, зад и встрани от нея няма почти никаква енергия. Уточнено беше, че хигиенната зона под антените е 1 м.

Поканата за участие в бургаската дискусия уважиха още представители на Българската академията на науките, Националния център по опазване на общественото здраве, Комисията за регулиране на съобщенията, университет "Проф. д-р Асен Златаров”, неправителствени организации и доста граждани, които имаха въпроси по темата.

С презентация се включи доц. Мишел Израел от Националния център за опазване на общественото здраве. Той цитира данни от международния проект на Световната здравна организация „Електромагнитни полета”. Според това изследване няма установена опасност от излъчването на базовите станции. Като много по-опасно там се посочва излъчването от вградени трафопостове например.

У нас пределните допустими нива за защита на населението от ЕМП /електромагнитни полета/ са определени с Наредба №9 /1991 г. на МЗ и МОСВ. Доц. Мишел Израел не отрече, че законодателството ни в това направление има нужда от обновяване и адаптиране с европейското. Презентация от името на Институт за космически изследвания при БАН направи ст. н. с. д-р Димитър Теодосиев. Според него у нас липсват систематизирани изследвания за влиянието на антените на мобилните оператори и в този смисъл е добре да се създаде система за мониторинг и да се натрупа статистика, по която да се определят параметрите му.




Ключови думи: Бургас, мобилни оператори,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |