В новините
 
23.11.2009 07:38   Новината е видяна 5741 пъти
Законният произход на дървесината за производствени нужди ще бъде гарантиран
Законният произход на дървесината  за производствени нужди  ще бъде гарантиран с подписаното  в събота, в гр. Бургас първо рамково Споразумение  между Министерство на земеделието и храните, Изпълнителната агенция по горите и „Кроношпан България”.

  „С договора производителят  ще гарантира произхода  на дървесината,  която ще използва  за производствени  нужди и така ще бъде  ограничена незаконната сеч”, заяви зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов. Споразумението ще гарантира устойчивото и природосъобразно използване на дървесината от българските гори и ще има за цел да осигури и ускори  прилагането на  добрите горски практики.

„В  момента от ИАГ  се стопанисват около 3 650 000 хектара гори,  от които едва около 3.3% са сертифицирани. Амбицията  на новото правителство е този процент  да достигне 20-30%”. Това каза зам.-министърът и уточни, че сертифицирането на горите е пазарен механизъм, чрез който се реализират интересите, както на производителите, така и на потребителите, с цел постигане на устойчиво стопанисване на горите. Сертифицирането трябва да се извършва от независим орган, който обхваща законността при стопанисване и управление на горския фонд, като проследява пътя на дървесината от гората през всички фази на преработване до крайния продукт, който се предлага на пазара. В световен мащаб съществуват две основни системи за горска сертификация FSC - Forest Stewardship Council и PEFC - Pan European Forest Certification. От 2 до 4 евро са нужни за сетифицирането на един хектар в България, като това са значителни по обем средства, който в условия на криза трудно биха били отделени, информира зам.-министърът.

Управителят на „Кроношпан България”  Николай Банков посочи, че  инициативата  ще доведе до задълбочаване  на сътрудничество между МЗХ, ИАГ и „Кроношпан България”. Фирмата има почти 200 - годишна история и заема сериозно място на българския пазар. В завода се изкупуват и използват годишно около 500 000 куб.м нискокачествена технологична дървесина, като фирмата инвестира и в поддържането на млади гори.

„С  подписването на това Споразумение ще бъде въведена европейска практика в този сектор”, каза областният управител  на област Бургас Константин Гребенаров.

Статистическите данни показват, че през последните години българската гора се увеличава и в момента тя е около 6 млн. куб. м.

В подкрепа на мерките  за нейното опазване и устойчиво развитие през следващата година се очаква да бъде въведен  и Регламент, с  който ще бъдат  задължени операторите  да работят със  законно придобита  дървесина.

На  официалната церемония  присъстваха представители  на Изпълнителната агенция  по горите, депутатът  от ГЕРБ и член на Комисията по земеделие  и гори Стоян Гюзелев  и много гости.




Ключови думи: дървесина, Бургас, Кроношпан,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |