В новините
 
24.11.2009 07:37   Новината е видяна 4149 пъти
проверка на питейни и увеселителни заведения с цел установяване на малолетни и непълнолетни лица

 На 21/22.11.т.г. на територията, обслужвана жт Районно управление на МВР Карнобат е проведена специализирана полицейска операция за проверка на питейни и увеселителни заведения с цел установяване на малолетни и непълнолетни лица, намиращи се в тях след 22.00 ч. без придуржител.

     В хода на операцията са извършвани проверки и за сервиране и употреба на алкохол от подрастващите. В заведение, намиращо се в централната част на Карнобат са установени и предадени на родителите им 15 подрастващи, пребиваващи след вечерния час в увеселителен обект без придружител. За констатираните нарушения са съставени следните актове :

     - 12 акта по Закона за българските документи за самоличност / за пребиваване без документ за самоличност/

     - 15 акта за на родители, чиито деца са били без придружител след вечерния час в заведение и

     - 1 акт за установяване на административно нарушение на собственикът на заведението, в което са установени подрастващите, съставен по Закона за закрила на детето.

      Областна дирекция на МВР - Бургас информира, че проверките по различните Районни управления ще продължат да се правят и за в бъдеще, като целта е повишаване на гражданското съзнание на родителите и нетърпимостта на обществото по отношение на безконтролния престой на подрастващи след вечерния час в увеселителни и питейни заведения.

      Припомняме, че с измененията на Закона  за закрила на детето / влезли в сила на 23.02.2009 г. /, е увеличен размера на санкциите и е диференцирана отговорността на родителя, според възрастта на детето му. Ако децата не са навършили 14  години - родителите вече са длъжни да ги придружават на обществени места след 20ч., а ако са на възраст от 14 до 18 години  -  след 22 ч. Ако родителят е възпрепятстван да придружава детето си, когато е извън дома след определения от закона час, той има задължението да му осигури пълнолетен придружител. Родителите на деца, които присъстват на обществени места след тези часове, без придружител, подлежат на санкция  от 300 до 500 лв. Ако полицията установи, че детето повторно е извън дома си след 20 / 22 ч. без придружител, глобата или имуществената санкция достигат до 1000 лв.   В първия работен ден на м. март бяха съставени първите актове на родители, след влизане на в сила на промените в закона. Техните деца бяха открити на обществени места след 22 часа през изминалите почивни дни.

      Законодателят е предвидил и сериозни санкции за родители, оставили децата си на възраст до 12 години без надзор и достатъчно грижи. Ако с това е създадена опасност за физическото, психическото или нравственото развитие на детето, родителят подлежи на глоба от 1000 до 2000 лв. Тя може да достигне до 5000 лв., ако детето повторно попадне в риск, поради липса на родителски надзор или недостатъчна грижа.

      Двойно са увеличени санкциите за търговци, които продават алкохолни напитки или тютюневи изделия на деца. Те вече се наказват с глоба или имуществена санкция от 2000 до 4000 лв., ако не подлежат на по-тежко административно наказание по специален закон или деянието не съставлява престъпление. При повторно нарушение ще се предприемат принудителни мерки за временно спиране на дейността им за определен срок до една година. С  глоба или имуществена санкция от 2000 до 5000 лв., ще бъдат наказвани лицата,  допуснали в управляван от тях търговски обект да присъстват деца във времето от 22,00 ч. до 6,00 ч. При повторно нарушение законът предвижда за недобросъвестните търговци глоба или имуществена санкция от 5000 до 8000 лв.

      Друга съществена промяна в закона са мерките за закрила на личността на детето. Съгласно новият чл. 11 А, сведения и данни за дете не могат да бъдат  разгласявани без съгласието на неговите родители или законни представители и без неговото съгласие, когато то е навършило 14 г. Законът предвижда изключение единствено ако детето се нуждае от закрила - тогава  следва незабавно да бъдат уведомени органите за закрила на детето : Дирекция «Социално подпомагане», Държавната агенция за закрила на детето или МВР.  Който в нарушение на тези разпоредби разпространява сведения и данни за личността на дете, се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.  

 





Ключови думи: Карнобат, питейни, увеселителни, родители, деца,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |