В новините
 
06.12.2009 09:02   Новината е видяна 8297 пъти
Народно читалище „Изгрев”-Бургас - на 100 години

С възрастта на едно столетие

1909 г. В една от класните стаи на училището в село Атанасово, Бургаско се поставя началото. Учредителите са  имотни, образовани, деятелни и безкористни хора . Те, а по-късно техните деца и внуци, създават неповторима културно-просветна среда.

Няколко поколения са свързани с театралната  трупа, спортния отбор, танцовия състав, музикалната и езиковата школа. От самодейните състави и школи  израстват десетки професионални актьори, певци и инструменталисти.

1919 г. Създава се театралният състав, който е визитната картичка на читалището до 1972 година, когато пожар унищожава читалищния театрален салон, построен през

1934 г. със собствени средства, дарения и доброволен труд.

1938 г.  Създаден е спортен клуб . Активна дейност развива до средата на 50- години на миналия век.

1950 г. Започва дейността си фолклорен танцов състав, постигнал най-значими резултати през  60-те години на миналия век.

1968 г. Започва изграждането на новите жилищни комплекси “Зорница” и “Изгрев” на мястото на някогашното село Атанасово.

1973 г. Читалището приема днешното си име “Изгрев”.

1976 г. Полага се  началото на Детска музикална школа с един клас по акордеон. Следват класове по пиано, цигулка и китара. Две години по-късно отваря врата и школата за чужди езици.

1980 г. Създаден хор за руски песни. Носител на престижни награди от национални фестивали и прегледи на художествената самодейност.

1982 г. Започва работа школа за малка керамична пластика с деца от ЦДГ “Здравец”.

1984 г. Двайсетина ентусиасти започват издирвателска и събирателска дейност за съхранение и популяризиране на  Странджанската фолклорна традиция. Създава се група за автентичен фолклор.

1984 г. Читалището е наградено с орден “Кирил и Методий” І ст.

Старото училище, приютило първите читалищни  дейци, отдавна го няма. Театралният  салон е унищожен от пожар. На мястото  на някогашното село Атанасово са изградени два големи жилищни района с население 35 000 души.

Днес читалище “Изгрев” е културен институт и ресурсен център за своята общност. Съхранява и развива традиционната  култура, популяризира постижения на съвременната българска и световна литература. Осигурява допълнителен ресурс за задоволяване потребностите от знания и информация , за личностно развитие и активност, за екологично образование и здравословен начин на живот.

Неговата  мисия е да съхрани добрата традиция в условията на урбанизация, за да утвърди жилищния район като динамично социално и културно пространство със своя духовна идентичност; да сближава и активира семействата, домакинствата и институциите на принципа на обща кауза и споделени ценности; да съдейства за подобряване качеството на живот като предоставя равен и свободен достъп до информация, знание и услуги.

Културният календар на читалището има за задача да осветли творческата жизненост на района, в който живеят много от бургаските творци, да го преоткрива като социално и културно пространство.

Осъществява се съвместно с училищата и детските градини от района, местния православен храм, институции и организации

Направления :

“ Празници” . Действия : концерти на открито в парк “Изгрев”, традиционно утвърдени : Великден, 2 май-Ден на “Изгрев” и “Зорница”, Никулден, Коледа

“ Жилищният район - творческа лаборатория”. Действия: представяне постижения на местни творци и колективи (писатели, художници, самодейни колективи), традиционна изложба на детски рисунки и илюстрации в рамките на Седмицата на детската книга и изкуствата за деца

1990 г. Възстановена традиция за всеобщо празненство на Великден, Никулден и Коледа

1999 г. Възражда се стара традиция да се чества 2 май-Ден на св.Атанасий Велики като Празник на жилищния район. Проявата се осъществява с подкрепата на Бургаска асоциация за екологичен и селски туризъм.

Свързващата нишка между традицията и днешния  Празник на “Изгрев” и “Зорница”  е идеята за гостоприемството. За нас  Празникът е ценен не само от гледна точка на възродената традиция. Той  е начин нашият жилищен район да “опише” пред другите своята идентичност. Традицията и съвременното й изражение в творческа дейност и творческа изява създават доверие и усещане за уникалност.
 

Образователна. Дейността допълва учебния процес и ангажира учениците от района с    участие в прояви на извънкласните форми на обучение и възпитание.

  “Краезнание”. Действия: събиране, съхраняване и разпространение на знания за родния край (Бургас, региона и жилищния район); подържане и актуализиране на краеведческата сбирка и предметен каталог

      “Четенето…  ще изяде ли мишката  книжката?”.

      Действия : публично четене, представяне, “подреждане” и “изиграване” на литературни текстове по различни поводи – национални празници или празници от народния календар, обществено значими събития и др. ; срещи с литературни творци и представяне на нови книги

      2002 г.

      “Природа  и човек “. Дейността се осъществява съвместно със сдружение “Зелени балкани”-Бургас.

      Действия  : участия на доброволци в екологични експедиции- езерото“Вая”и Атанасовското езеро (м.април, м. септември ), тематични лектории (5 бр. с ученици от местните училища – V-VІІІ кл.), събиране и систематизиране на информационни материали в помощ на обучението по екология, тематична изложба (м. март-април  по повод Международния ден на птиците и Деня на Земята)

Читалищната библиотека

      Читалищна библиотека “Изгрев” споделя посланията на Кампанията за подкрепа на библиотеките в света, а именно: Библиотеките са динамични общностни центрове; място  за подкрепа и мост към света. Развитието на дейността през годините осигури бърз и лесен достъп до информация и възможност за разширяване на личната осведоменост.

      Специална грижа и внимание получават най-младите  потребители, които разпознават  в културно-образователните и  информационни възможности на читалищната библиотека подкрепа за личностното си развитие.

      Професионално комплектуваните и ритмично обновявани библиотечни колекции дават възможност за пълноценен културен диалог. Обособена  е чуждоезикова сбирка (английски, немски и руски език), функционира самостоятелен информационен модул “Европейски съюз” с предметна картотека.

2002 г. Начален етап на автоматизацията на библиотечните процеси.

2006 г. Специализиран библиотечен софтуер (“АБ”), автоматизирана библиотечна мрежа




Ключови думи: читалище, школа, национални традиции,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |