В новините
 
20.01.2010 07:42   Новината е видяна 6079 пъти
24 проекта ще се съревновават за паметник на поетесата Петя Дубарова

От 14 януари до 28 януари стартира избора на идеен проект за изграждане паметник на поетесата Петя Дубарова в Бургас. Това стана ясно на пресконференция в градската художествена галерия „Петко Задгорски”, където са представени всичките 24 проекта, участващи в конкурса.
На срещата присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът Йорданка Ананиева, Елица Дубарова – главен уредник на къща-музей „Петя Дубарова” и председател на Инициативния комитет, Мария Дубарова – майка на поетесата и Николай Дубаров – главен художник в Община Бургас.
„Идеята за изграждане паметник на Петя Дубарова е от преди 2 години и ето, че сега сме на прага на нейното реализиране. Доволен съм от силния интерес към конкурса и сполучливите проекти на творци от цялата страна.”, сподели кметът на Бургас Димитър Николов.
Оценяването на проектите ще се извършва от 7-членно жури като в ролята на седмия участник ще бъде т. нар. обществен глас. Всеки желаещ може да гласува за своя фаворит като посети БХГ „Петко Задгорски”, където са изложени проектите или в интернет на адреси – burgas.bg /Община Бургас/, radioburgas.net /Общинско радио - Бургас/,  skulptura.org /Съюз на българските художници/, в български сайтове за литература или направо на dubarovamuseum.com /Дом-музей „Петя Дубарова”/, където могат да бъдат разгледани снимки на проектите.
„Паметникът на поетесата ще бъде на най-подходящото за това място – в Морската градина на Бургас до този на Христо Фотев. Призовавам всички бургазлии независимо къде се намират – в страната или чужбина, да се включат в интернет гласуването и дадат своя вот за най-подходящия и достоен проект”, заяви кметът Димитър Николов и допълни, че стартирането на кампания за обществено гласуване ще направи максимално прозрачна и публична процедурата за избор.
„Целта на конкурса е не само да се избере проект, а избраният проект да отразява духа на твореца и човека Петя Дубарова”, сподели зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева.
В Националния конкурс за изграждане паметник на Петя Дубарова, който реално стартира на 2 септември 2009 г., желание за участие заявиха общо 48 скулптори от цялата страна. 24 от тях, измежду които 5 бургаски автори, представиха своите проекти в определения срок и ще участват в конкурса за избор на най-добрия проект, който приключва на 28 януари.






Ключови думи: паметник, поетеса, Петя Дубарова, Петко Задгорски, кмет на Бургас, Димитър Николов, monument, poet, Petya Dubarova, Petko Zadgorski, Mayor of Burgas, Dimitar Nikolov,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |