В новините
 
23.02.2010 07:11   Новината е видяна 6856 пъти
Корпоративната социална отговорност - актуалната роля на бизнеса в обществото
„Декларирайки своята социална отговорност и доброволно поемайки задължения, надхвърлящи общите законови и обичайни изисквания, които трябва да се спазват при всички случаи, фирмите се стараят да повишат стандартите за социално развитие, защита на околната среда и уважение на основните права и приемат да прилагат отворено управление, да съгласуват интересите на всички заинтересовани страни в общ подход за качество и устойчивост” - с това определение за корпоративната социална отговорност, публикувано в Зелената книга на Европейската комисия стартира онлайн дискусията, проведена на 16-ти февруари на http://chat.idg.bg с тема „Корпоративната социална отговорност- актуалната роля на бизнеса в обществото“.

Представители на Българския дарителски форум, Българския форум на бизнес лидерите, Мобилтел и социологическата агенция Алфа Рисърч дискутираха с включилите се в уебинара участници, проявяващи интерес към социално отговорно поведение проблемите и поставиха основните цели, обещавайки си всеки да положи максимални усилия за изпълнението им.

Г-жа  Боряна Димитрова, управляващ партньор на Алфа Рисърч представи данни от последното проучване на Програмата за развитие на ООН от 2007 г., изготвено от Алфа Рисърч, които дадоха ясна представа за ползите от КСО. Прилагането на социално отговорни практики подпомага намаляването на производствените разходи, разнообразяването на предлаганите стоки и услуги, благодарение на  задържането на най-добрите работници и служители, привличайки ги с подобрените условия на труд.  Ползите от КСО се простират и върху авторитета на компаниите както сред партньорите, така и сред клиентите им. Излагайки тезата си, г-жа Димитрова не пренебрегна и борбата с корупцията като една от най-важните ползи, произхождащи от такава политика.

Корпоративната социална отговорност е ефективна, когато е оформена като концепция, заяви г-жа Мария Шишкова, председател на Българския форум на бизнес лидерите и управляващ съдружник на AIMS Human Capital. Тя не е еднократен акт, а процес, в който бизнесът демонстрира своето отношение към обществото и допринася за неговото развитие. В развитите държави, частният сектор и най-вече в мултинационалните компании, темите, свързани с КСО са канализирани и дефинирани в ясни процеси и политики. За съжаление обаче, в България икономиката не е достатъчно зряла и местните компании нямат готовност за инвестиции в КСО.  Г-жа Шишкова добави, че в България КСО все още не е управленска стратегия и компаниите подхождат с откъслечни действия. Въпреки това, тя смята че дори и такива, те са добре дошли за обществото ни и това е една силна начална стъпка към отговорното отношение в тази посока. „Вместо да се тюхкаме, по-добре да мислим над решенията,  говорейки с примери и популяризирайки добрите практики. Около 1/3 от компаниите са активни в прилагане на социално отговорни политики. И според социологическо проучване от 2009 г. за нагласите към благотворителността на гражданите у нас на Програма за развитие на корпоративното дарителство в страните от Централна и Източна Европа – CEENERGI и Български дарителски форум  става ясно, че 47,4 % от запитаните смятат, че инвестиращите в обществено значими каузи компании го правят, за да популяризират името на компанията си, а 37,8% от хората вярват, че компаниите наистина искат да помогнат на нуждаещите се.  33,6% от гражданите биха избрали продукт, който е обвързан с дадена кауза, дори ако цената му е по-висока от тази на останалите продукти от същия тип; 90,2% признават, че не са се включвали и в доброволчески инициативи, организирани от компанията, където работят; 52,4% от българите са дарявали на човек в нужда през последната година. И въпреки тези данни, според г-жа Красимира Величкова, Изпълнителен директор на Български дарителски форум, цифрите, отделени за дарения от компаниите са обнадеждаващи и с всяка изминала година стават все по-големи.

Корпоративната социална отговорност трябва да бъде популяризирана. Всички официални гости, участващи в дискусията останаха единодушни, че тази политика трябва да бъде по-достъпна и позната за бизнеса и обществото. Често компаниите, които развиват благотворителни инициативи избягват да афишират тези свои дейности. Интересен момент в този смисъл бе обвързването на КСО с образованието, защото ако тя се организира като „възпитание“, нейното имплементиране ще бъде естествен ход, а не „модерна концепция“. Възпитанието в КСО трябва да се превърне в един от елементите на гражданската отговорст, допълни г-н Стамен Тасев, изпълнителен директор на Българския форум на бизнес лидерите, който също сподели ценните си идеи по темата за КСО. По време на дискусията бе споменат фактът, че въпреки липсата на специалност в Българските университети, която да обучава студентите точно в тази област, вече са защитени 4 дипломни работи, обвързани с Корпоративната социална отговорност. Според г-жа Димитрова от Алфа Рисърч, ангажираността на държавата по отношение развитието на КСО е много слаба. Нужни са системни действия в тази насока от страна на правителството.

Като представител на бизнеса, г-жа Вилиана Тодорова, специалист връзки с обществеността и мениджър „Социални проекти“ в  Мобилтел коментира с дискутиращите тенденциите в концепцията за корпоративната социална отговорност у нас, от гледна точна на ценния си опит и наблюдения. Мобилтел е отговорна компания към своите клиенти, към своите служители, към заобикалящата среда, към обществото. Политиката на компанията в областта на корпоративната социална отговорност е ангажирана с подкрепата и реализирането на множество инициативи и проекти в три основни сфери – развитие на обществото, отговорност към служителите и опазване на околната среда.

Концепцията за корпоративна социална отговорност следва да е част от бизнес и управленската стратегия и политика на всяка уважаваща себе си организация. Отговорното предприемачество е свързано с начините, по които една компания може да се превърне в един добър корпоративен гражданин.






Ключови думи: социална отговорност, дарителски форум, бизнес, Мобилтел, Алфа Рисърч,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |