В новините
 
24.02.2010 04:44   Новината е видяна 8525 пъти
Община Бургас търси инвеститор за изграждане на спортен комплекс чрез образцово ПЧП

Община Бургас е символичен домакин на конференция-семинар на тема „Публично-частните партньорства – предизвикателства и възможности за българските общини”. В нея участват над 120 представители на бизнеса, банките, неправителствения сектор, експерти от Испания и Чехия, ръководители на местни администрации от цялата страна, сред които областни и заместник-областни управители, кметове и заместник-кметове.
По време на първата пленарна сесия на форума зам.-кметът на Община Бургас Атанаска Николова представи резултатите от изпълнението на проекта „Създаване и утвърждаване на механизъм за успешни ПЧП в община Бургас и Югоизточния планов район”, спечелен по Оперативна програма "Административен  капацитет", Приоритетна ос I "Добро управление".
Консултантската фирма FIIAPP извърши серия анализи на законодателството и практиката в областта на публично-частното партньорство в страни като Испания, Италия, Великобритания, Полша, Гърция и Чехия, които да се използват в административната
дейност на Община Бургас.
По проекта е предвидено да бъде избран един представителен пилотен обект в Бургас, който да се реализира чрез ПЧП и занапред да стане модел за този вид сътрудничество.
Кметът Димитър Николов съобщи, че този обект вече е избран. Това е старият спортен комплекс в квартал „Славейков”, включващ открит, закрит басейн и други площи, който има нужда от цялостна реконструкция. В момента се изготвят финансово-икономически, екологични и други оценки. В средата на годината Община Бургас ще е готова да обяви конкурс и да избере най-подходящия партньор за реализацията на инвестиционното намерение чрез ПЧП. Прогнозираната стойност на обекта е около 20 млн. лв.
Друга дейност по проекта „Създаване и утвърждаване на механизъм за успешни ПЧП в община Бургас и Югоизточния планов район” е изготвянето на карта с обекти и каталог на български и английски език с информация относно проектите, за чиято реализация Община
Бургас търси партньорство. Каталогът и картата ще бъдат разпространявани сред потенциални инвеститори у нас и в чужбина.
Консултантите по проекта помагат на общинска администрация да изготви типова документация за ПЧП, която да улесни работата й.
Конференцията в Несебър бе открита днес от кмета на Бургас Димитър Николов. Участниците бяха приветствани още от заместника му Атанаска Николова, Ева Поведано - търговски и икономически съветник към посолството на Кралство Испания в България и Смилена Костова - представител на FIIAPP за България.
Кметът Николов сподели задоволството си от първите успешни крачки на Община Бургас в областта на публично-частното партньорство, визирайки новопостроената спортна зала „Никола Станчев” в „Меден рудник” и предстоящото строителство на нова МБАЛ с медицински център в същия комплекс на града. Той изрази надежда, че тепърва в Бургас и други общини местната власт и бизнесът ще си сътрудничат успешно в областта на ПЧП. Чрез този инструмент, при едно добре организирано партньорство, администрацията може да развива публичната инфраструктура и да предоставя на гражданите качестви публични услуги в условията на недостатъчно бюджетно финансиране, паралелно с осигуряването на възможност за инвеститора да възвърне вложените средства.
Ева Поведано даде прогноза, според която до 2020 г. 40 % от средствата по европейските фондове ще се управляват чрез ПЧП и в този смисъл за България е важно да се научи добре да борави с този финансов инструмент. Тя допълни, че фирми от Испания, която в момента председателства Европейския съюз, имат желание да инвестират у нас в областта на възобновяемите енергийни източници, технологиите за обработка на отпадъци и др.
По време на останалите пленарни сесии на конференцията ще бъдат представени опитът на Испания, Чехия и България в реализацията на ПЧП, възможностите за реализиране на ПЧП според българското законодателство.
Паралелно с пленарните сесии ще тече и специализирана борса, на която представители на общините ще обсъждат с представители на бизнеса свои проекти, идеи и потребности за реализиране на ПЧП.






Ключови думи: Община Бургас, комунисти, Атанаска Николова, Димитър Николов,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |