В новините
 
03.04.2010 07:24   Новината е видяна 5918 пъти
12 000 птици край Бургас

Не е констатирана смъртност на водоплаващи птици по време на редовния мониторинг на видовете в Бургаския езерен комплекс, извършен от експерти и доброволци от Дружеството за защита на птиците (БДЗП).

В последните дни на март по време на наблюденията на езерата Вая, Мандра и Атанасовско бяха установени около 12 000 екземпляра от 44 вида. С настъпването на пролетта се наблюдава значително намаляване на числеността на зимуващите по езерата патици. Първите за годината блестящи ибиси, каспийски рибарки, кокилобегачи и морски дъждосвирци, обаче,  вече се хранят в езерата на Бургас.

В небето над града все още могат да се наблюдават ятата от мигриращи бели щъркели и розови пеликани. Само през почивните дни бяха наблюдавани 2 262 бели щъркела и 289 розови пеликана. Със затоплянето на времето започна подготовката за размножителния сезон за много от видовете водоплаващи птици, обитатели на езерата около Бургас. Активно строят гнездата си големите корморани, сивите чапли и големите гмурци.

След настъпилите наводнения през февруари все още основните концентрации на птици са в разливите край селата Димчево и Константиново, община Бургас.

Следненето на числеността на птиците в езерата Вая, Мандра и Атанасовско е една от приоритетните дейности на БДЗП, залегнала в стартиралия в началото на март проект „Живот за Бургаските езера” по програма ЛАЙФ+ - Природа и биоразнообразие.

БДЗП започна монтиране на поредната партида къщички за "Вечерна ветрушка" в Бургаска област. Нелеката задача, по поставянето им на подходящи дървета, се изпълнява от екипа на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) за височинна работа. За целта се използва специализирано оборудване и се спазват всички правила за безопасност. Местата са избрани в открити пространства с единични дървета и малки горички, подходящи за гнездене на вида.

Монтирането на къщичките е част от дейностите по проект за опазване на вида,  който се координира от БДЗП Свищов. Неговата основна цел е да се спре намаляването на гнездовата популация в страната. Гнездилките са част от изработените през 2009 г.  в Природозащитен център „Пода”,  които са общо 200 на брой.

Вечерната ветрушка (Falco vespertinus) е класифицирана от BirdLife International като световно застрашен вид. Българската популация е оценена на 50 до 150 двойки. Една от главните заплахи е свързана с липсата на подходящи гнездови райони и интензивното селско стопанство в тях. Подходът, с поставяне на изкуствени гнездилки, е приложен успешно в други европейски държави, работещи по опазването на вида и е доказано ефективен метод за повишаване на гнездовата успеваемост.





Ключови думи: водоплаващи, птици, време, видовете, защита, птиците, март, езерата, Мандра, Атанасовско, бяха, около, числеността, бели, розови, през, започна, големите, проект, подходящи, част, гнездовата, популация,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |