В новините
 
14.05.2010 06:43   Новината е видяна 7456 пъти
Спасовден в Бургас бе посрещнат с „Пъстра трапеза”

Бургас стана  домакин на фестивалът „Пъстра трапеза  на гости в моя град”, който  се провежда за първи път тук. Събитието съвпадна и със Спасовден, който е професионален празник на хлебопроизводителите и сладкарите.

По традиция всяка година на площад „Тройката” се провежда изложение на хлебопроизводители и сладкари от целия регион, но този път Бургас се превърна в кулинарна арена и обхвана всички сфери на гастрономията.

От името на Община Бургас, фестивала откри Стефан Дубаров – директор на Териториална Дирекция „Приморие” и Павлин Петров – председател на асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите.

Официални гости на събитието, а впоследствие и журиращи в конкурсната програма бяха Димитър Людиев – председател на федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, Костантин Луков – зам. председател на ОбС Бургас и инж. Янка Маркова – технолог в Община Бургас.

Фестивалът е  единствен по рода си в България и включва в себе си богата фолклорна  програма, конкурс за рисунка на кулинарна тематика и кулинарна изложба, на която всеки заявил участие, може да покаже готварските си умения. 

Конкурсният характер на фестивала е силен стимул за изява в подобно кулинарно  събитие, на което наградите за участниците  са осигурени от Община Бургас. 

На професионалната готварска сцена се състезаваха ученици от Професионалната Гимнация по туризъм в Бургас „Проф. д-р Асен Златаров” и връстниците им от Професионалната Гимназия туризъм „Алеко Константинов” – град Поморие. Гимназиите участваха с по два отбора, като приготвят едно и също ястие. От общо четирите отбора се избират два, които ще представят Бургас на национално състезание, което е част от финалната програма на фестивала „Пъстра трапеза на гости в моя град”.

Участници в  масовата надпревара в първото издание  на готварския форум в Бургас бяха Колеж по Туризъм към Университет  „Проф. д-р Асен Златаров” град Бургас, читалище „Съзнание” с. Маринка, читалище „Съгласие” – гр. Българово, Тракийско  дружество Бургас, Домашен социален патронаж, Дом за стари хора „Цвета и Анка Върбанови”, Център за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания, Защитено жилище за лица с умерена и лека степен на умствена изостаналост, Регионален съюз на хлебопроизводители и сладкари Бургас, Арменска общност Бургас, Турски кулинарен център и още много други. Участие взеха и ресторанти и кетъринг фирми.

Наградите, които  журито присъди, бяха награда за вкус, за автентична рецепта, за най-оригинална рецепта, награда за десерт, награда за най-добра етно визия за щанд и специална награда на Община Бургас.

Точно толкова  необхватен е и списъкът с ястията, които бяха представени – зелник, краваи, козунак, домашни кисели млека  и сирена,  пълнен шаран, грис-халва, баклава, кекс, боб, кюфтета и какво ли още не.

Участници във  фолклорната програма бяха ПФА „Странджа” град Бургас, танцова школа „Крис”, Детска фолклорна формация „Тракийска песен” към Тракийско дружество  Бургас, ДФТА „Звездички” при ОУ „Св. Кл. Охридски” Бургас, ДНХ „Трепетлика” и ДФ „Шарени гайтани” към Общински детски комплекс Бургас.

В конкурса за рисунка  се изявиха децата от школите по изобразително и приложно изкуство към ОУ „Васил Априлов”, Общински детски комплекс Бургас, СОУ „Св. св. Кирил  и Методий”, Детска арт школа с ръководител Таня Стоянова.




Ключови думи: Бургас, Пъстра трапеза, хлебопроизводители, сладкари, кулинарна изложба, Община Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |