В новините
 
12.08.2010 06:35   Новината е видяна 5723 пъти
Кметът Николов и Посланикът на Норвегия обсъдиха настоящи и бъдещи проекти на Бургас

Посланикът на Норвегия в България Н.Пр. Г-жа Тове Скарстейн се срещна днес с кмета на Бургас Димитър Николов, за да се запознае с изпълнението на проекта на Община Бургас за изграждане на система за мониторинг на качеството на въздуха, финансиран по линия на механизма на Европейското икономическо пространство /ЕИП/ с финансовата подкрепа на норвежкото правителство. В срещата взеха участие също Почетният консул на Швеция, Норвегия и Дания Константин Дараданов и зам.-кметът по Евроинтеграция и екология Атанаска Николова.

Проектът на Община Бургас с наименование „Мобилна лаборатория за интегрирано управление и мониторинг на качеството на въздуха в Бургас” на обща стойност 377 230 евро е един от общо 62 проекта, получили финансиране по време на първата фаза на сътрудничество между Норвегия и България в периода 2007–2009 г.
 
По време на срещата норвежкият посланик сподели, че предстои втори етап на финансиране за периода 2009–2014 г., при който Норвегия ще отпусне на България 126 милиона евро. Н.Пр. Тове Скарстейн изрази надежда, че като община с най-голям опит в разбработването и изпълнението на европроекти, Община Бургас и на този етап ще се включи със свое проектно предложение.

Кметът Николов не скри задоволството си от факта, че норвежкото правителство ще продължи да отпуска финансови средства за реализирането на наистина добри каузи в различни социални сфери – опазване на културното наследство, зелена енергия и енергийна ефективност, здравеопазване, научна дейност, образование, др.

Градоначалникът обясни, че изпълняваният понастоящем проект за изграждане на мобилна станция за мониторинг на качеството на въздуха е изключително ценен за Бургас, защото градът ни е на едно от първите места по респираторни заболявания, а те са пряко свързани и с качеството на въздуха. „За нас е важно да упражняваме оперативен контрол върху състоянието на въздуха ни, но на един следващ етап би било добре, ако разработим и проект, който да ни даде възможност не само да констатираме, но и да взимаме превантивни мерки”, допълни още  Николов. В тази насока би могло да бъде следващото проектопредложение, с което Община Бургас да кандидаства за финансиране по линия на ЕИП.   

Посланикът на Норвегия се ангажира да съдейства лично и чрез екипа си при разработването и подаването на проекта на Община Бургас.

Зам.-кметът Атанаска Николов запозна Скарстейн с етапите на изпълнение на проекта за изграждане на мобилна станция в Бургас. Тя обясни, че до момента е извършена оценка на съществуващите данни и методи за измерване качеството на въздуха, проведено е изследване по метода на „passive samplers” /пасивни проби/, както и първото обучение за мониторинг и управление на качеството на въздуха. Към настоящия момент тече процедура за избор на доставчик на мобилна станция. Кметът Николов използва възможността да отправи покана към Тове Скарстейн и към представители на норвежкото правителство да присъстват лично на церемонията по откриване на мобилната станция в Бургас, което ще стане факт след 4-5 месеца.    

В рамките на посещението си в бургаски регион, Н.Пр. Тове Скарстейн се запозна на място с изпълнението на още два проекта, финансирани от механизма на ЕИП – археологическите разкопки и реставрацията на манастирския комплекс на остров Св. Иван в Созопол и проекта за опазване на биоразнообразието в Странджа.





Ключови думи: Тове Скарстейн, Бургас, Димитър Николов, Атанаска Николова.,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |