В новините
 
19.08.2010 08:27   Новината е видяна 6193 пъти
Национална изложба - биенале

Национална изложба - биенале "Приятели на морето" 2010
БХГ П. Задгорски
ул. "Митрополит Симеон" 24/
Дружество на художниците -
Бургас ул. "Александровска" 22
гр. Бургас


160 автора от цялата страна с общо 208 творби участват в тазгодишното издание на Националния конкурс за живопис, графика и скулптура "Приятели на морето", организиран от община Бургас, Дружеството на художниците и Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски". Възникнал преди повече от 40 години, това е един от най-престижните арт форуми в България, даващи възможност за изява на съвременните творци.  

Най-добрите произведения традиционно ще бъдат представени в изложба, която ще може да бъде видяна от жителите и гостите на Бургас от 21 август до 16 септември в Галерията на СБХ-Бургас и БХГ "П. Задгорски".  Вече са известни и имената на победителите в конкурса. Те бяха избрани миналата седмица след заседание на жури, съставено от видни български художницис председател Стоян Цанев. От страна на Общината в селекцията взе участие зам.-кметът по Култура Йорданка Ананиева.

В категория "Живопис" журито отличи художника Иван Бахчеванов за творбата му "Четири измити спомена от едно плаване по непознато море". В категория "Скулптура" отличие е присъдено на Свилен Костадинов за неговото произведение "Мотив от Черноморец 1".
Дарина Пеева е победителят в категория "Графика" с "Х-генерация".

Наградата на община Бургас журито реши да подели между двама автори - Траяна Панайотова /скулптура/ за "Композиция 1" и "Композиция 2" и Чавдар Петров /живопис/ за "Нощ край морето".
В категорията "Млад художник" беше отличена Анелия Николова с творбата й "Хартиени птици".

Наградите ще бъдат официално връчени на победителите при откриването на изложбата на 21 август от 18 ч. в галерия "Петко Задгорски".

"Приятели на морето" е национална художествена изложба за съвременна българска живопис, графика и скулптура, организирана на всеки две години в Бургас. Тя води началото си от далечната 1968 г., като тогава е носила името "Приятели на слънчевия бряг".  Провежда се ежегодно до 1984 г., след което прекъсва за 20 години. Възстановена е през 2004 г. като Национална изложба-биенале "Приятели на морето".
Автор: Фактор





Ключови думи: Национална изложба, биенале, Приятели на морето, Дружество на художниците, Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |