В новините
 
19.08.2010 13:20   Новината е видяна 5306 пъти
Ползите от многообразието за едно по-силно общество

"Ползите от многообразието за едно по-силно общество!”

Кампанията на Европейската комисия
 "За различността. Против дискриминацията." подкрепя 5-я национален
 фестивал на етносите – „България за всички" във Варна

ВАРНА – Не пропускайте да се насладите на уникалното многообразие от танци и музика. На 21 и 22 август, 5-ят Национален фестивал на етносите – "България за всички", ще посрещне етнически групи и култури от цяла България. Организиран съвместно от Община Варна, читалище "Христо Ботев" и с подкрепата на Министерството на културата, фестивалът цели да изтъкне предимствата на етническото и културното многообразие в нашето общество, показващи красотата на традициите на различните етнически групи. Европейската комисия със своята кампания "За различността.   Против дискриминацията.” подкрепя фестивала, на който различни етнически групи имат възможност да празнуват собствените си традиции, като в същото време приветстват различните, независимо от техния расов или етнически произход, религия или убеждения, увреждане, възраст или сексуална ориентация.
 

"България за всички!" – мотото на събитието се подкрепя от Европейската комисия
Мотото на 5-я Национален фестивал на етносите - "България за всички” повтаря посланията на кампанията на ЕС "За различността. Против дискриминацията.". Кампанията има за цел да повиши информираността по въпросите на дискриминацията и да популяризира ползите от многообразието в обществото.  ”Културата е мощно средство за изпращане на послания за толерантност и взаимно разбирателство в обществото. Вярваме, че едно силно общество може изцяло да се възползва от собственото си многообразие и това многообразие винаги е обединяващ, а не разделящ фактор", споделя г-жа Зинаида Златанова, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. Двудневният фестивал под патронажа на кмета на Варна Кирил Йорданов, обединява чара и многообразието на около 220 участници от девет различни етнически групи, превръщайки го в едно приятно и забавно културно събитие. Разсъждавайки върху основните послания на кампанията на ЕС, творци и изпълнители, ще докажат, че многообразието и борбата срещу дискриминацията и стереотипите могат да бъдат изразени чрез изкуство, артистични изпълнения и музика. Кампанията "За различността. Против дискриминацията." подкрепя това събитие с творчески и интерактивни дейности за всички възрастови групи. Всички гости и зрители на фестивала ще могат да се включат в Творческа работилница за изработка на етно-костюми с възможност за снимки с изпълнителите и много награди, както и да се насладят на кукленото кокилно шоу за възпитание на най-малките в толерантност „Какво донесе вятъра” на театър „Цвете”. За участниците във фестивала кампанията организира викторина за борба с дискриминацията и кулинарна вечер с типични за етносите ястия. Ще бъде организирана и кръгла маса "България за всички – ползите от многообразието за по-силно общество” с участието на представител на Комисия за защита от дискриминация, неправителствени организации, участници във фестивала, експерти и медии.

Дискриминацията все още е широко разпространена

Всяка година милиони хора в ЕС стават жертва на дискриминация. Според последното проучване на Евробарометър за възприемането на дискриминацията, етническият произход (61%) е най-честата причина за дискриминация в Европейския съюз, следвана от възрастта (58%) и уврежданията (53%). 16% от анкетираните заявяват, че лично са били обект на дискриминация през последната година. Въпреки това, само половината от гражданите на ЕС знаят своите права в случай на дискриминация. За постигане на равнопоставеност и борба с дискриминацията в областите, обхванати от Директивите за равно третиране на ЕС, са установени органи за равнопоставеност в различните държави-членки – в България това е Комисията за защита от дискриминация (http://www.kzd-nondiscrimination.com . Според споменатото проучване на Евробарометър в България възрастта (58%) е най-разпространената причина за дискриминация, следвана от увреждане (47%) и етнически произход (40%). 

Кампанията "За различността. Против дискриминацията."
От 2003 г. Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и равни възможности” към Европейската комисия провежда общоевропейска кампания за борба с дискриминацията основана на расова или етническа принадлежност, религия или вяра, физическо увреждане, възраст или сексуална ориентация. Информационната кампания „За различността. Против дискриминацията” популяризира положителните ефекти от многообразието и предоставя информация относно законите срещу дискриминацията валидни в целия Европейски съюз. Много от дейностите включени в кампанията се организират на национално и местно ниво във всяка страна-членка на ЕС, с подкрепата на европейските институции. Те включват партньорства при организиране на национални събития, връзки с медиите, производство и разпространение на материали на кампанията на 23 езика и организиране на журналистически конкурс.
Посетете уебсайта на кампанията: www.stop-discrimination.info
Участвайте в журналистическия конкурс на кампанията и можете да спечелите до 5000 EUR: http://journalistaward.stop-discrimination.info/
Програма на фестивала „България за всички” 2010
21.08.2010 г., събота
17.00 ч. – Дефиле на участниците от пл.”Независимост” до Летен театър
19.00 ч. – Официално откриване
                 Първи концерт – Летен театър – Вход: свободен

22.30 ч. – Среща на колективите: представяне и дегустация на характерни
                  за съответния етнос ястия.
Място: Ресторант в „Департамент за повишаване квалификацията на учителите”

22.08.2010 г., неделя
11.00 ч. – Кръгла маса на тема: „България за всички – ползите от многообразието за по-силно общество”
    – с участието на Ана Страшимирова, Комисия за защита от дискриминация, гр. Варна, неправителствени организации и медии
       
                 Място: Конферентна зала на „Департамент за повишаване квалификацията на учителите”

17.00 ч. – Втори концерт – Сцена „Раковина”, Морска градина

- „Какво донесе вятърът”, театър „Цвете” – куклено кокилно шоу за възпитание на най-малките в толерантност

- Информационен щанд на кампанията на Европейската комисия „За различността.Против дискриминацията.” и Творческа работилница за изработка на етно-костюми с много игри, награди и забавления (от 17 до 19 ч.)

За допълнителна информация, моля, свържете се с:
Милена Димитрова, Грета Колева,
Pleon/Graffiti
Тел.: + 359 2 963 15 73, 963 1579, 8651138
E-mail: milena.dimitrova@pleon-graffiti.com; greta.koleva@pleon-graffiti.com ;







Ключови думи: фестивал, етноси, етнически групи,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |