В новините
 
31.08.2010 07:49   Новината е видяна 5891 пъти
По проект на магистри от ПУ възстановят уникален летен театър на Черноморието
Съоръжението е с капацитета на пловдивския Античен форум, за провеждане на стажа университетът сключва договор с най-голямата хотелиерска компания у нас

Рушащият се Летен театър в Международния младежки център в Приморско ще бъде възстановен по план на магистри от специалността „Културен туризъм и културно проектиране” в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Това съобщи доц. Красимира Кръстанова, преподавател в Катедрата по етнология към Философско-историческия факултет на висшето училище.

В рамките на едномесечен стаж – от 1 до 31 август, студентският екип е изследвал възможностите за културен туризъм през лятото в общините Приморско, Царево, Созопол и Малко Търново, както и възстановяване на стари или изграждане на нови средища за култура и изкуство, които да привличат към Южното Черноморие повече посетители от страната и чужбина. Това обясни научният ръководител на стажантите д-р Стефан Пейков, президент на Международния търговски и културен център „Геопан”.

Основната цел на младите хора обаче е реконструкцията на най-голямата лятна сцена по Черноморието – Кино „Космос” в Международния младежки център в Приморско. То е построено през 1972 г. в базата на ММЦ и е с капацитета на Античния театър в Пловдив – събирало е близо 5000 зрители, коментират магистрите по културен туризъм.

Ако бъде възстановено съоръжението, всички фестивали и конкурси в региона, включително и тези, които сега се провеждат в Бургас, ще се преместят в Приморско, обясняват стажантите. Те вече са получили потвърждение за това от представители на местните общини.

Проведените разговори и преглед на архивите – от изграждането на театъра преди 40 години до наши дни, разкриват не само ентусиазма на културните деятели, но и реална възможност за възстановяване на техническото съоръжение. През годините е имало предложение то да бъде съборено и на негово място да се изгради нова сцена. По-далновидно е обаче да се извърши реновиране на основната и прилежащите й сгради и на амфитеатрално разположените седящи места, категорични са магистрите от ПУ „Паисий Хилендарски”.

Макар че вече повече от 10 години „Космос” е занемарен, уникалната акустика се е запазила. Според младите хора тя е била постигната след прецизни и трудоемки измервания и тестове – дейност, за която днес ще плащат стотици хиляди левове, без да има гаранция, че ще се постигне същият впечатляващ ефект.

Самото съществуване на подобна по мащаби и с отлично озвучаване сцена ще обогати културния живот в региона, смята и основният партньор на стажантската програма Красимир Станев, управител на „Албена” АД, в чиято база се намира рушащият се в момента Летен театър.

Студентите не само са проучили историята на съоръжението и на Международния младежки център. Направили са и сравнителни проучвания на функционирането, финансирането и културния ефект на сходни театри в България и във Франция, където културният туризъм има дълбоки традиции, разказа доц. Красимира Кръстанова.

През годините сме получили и други специализирани консултации, но предпроектните проучвания на студентите ни разкриха по-приложими и по-съобразени с местоположението и интересите на летовниците идеи, категоричен е управителят на „Албена” АД.

Тъй като сцената няма да се използва за комерсиални цели, а като възможност за изяви на младите хора, които почиват в ММЦ-Приморско, тя трябва да отговаря на определени изисквания, допълни той. Трябва да стане част от една лятна културна мрежа, която да включва обекти от цялото Южно Черноморие. Около това мнение се обединяват и кметовете на намиращите се там общини Приморско, Царево, Созопол и Малко Търново, разказа д-р Пейков.

Новите идеи ще позволят на четирите кмества да се превърнат в притегателен център за културен туризъм, защото освен лятната сцена, в региона има и много исторически паметници и забележителности, подчерта д-р Пейков.
              
Проучванията на одобрените магистри Елисавета Георгиева, Горан Стефанов и Георги Алексиев проправи пътя за практикум в реална среда и на следващите випуски от магистърската програма „Културен туризъм и културно проектиране” на ПУ „Паисий Хилендарски”, категорична е доц. Кръстанова.

Именно възможността за стаж и реално приложение на професията на експерта по културен туризъм привличат бъдещите ни възпитаници, смята тя. Резултатите от този първи летен стаж дават богат материал, върху който ще се изгради проектът за възстановяване на Летния културен център. Като част от работата си „на терен” Горан Стефанов е заснел късометражен филм със заглавието „Кино „Космос”, който представя миналото, настоящето и бъдещите планове за реконструкция.

Очакваме след успеха на проучванията на нашите възпитаници да привлечем към проекта и чуждестранни студенти от ЕС от сходни или различни специалности, допълни д-р Пейков. Той припомня, че благодарение на доброто практическо ориентиране на магистърската програма „Културен туризъм и културно проектиране”, Пловдивският университет е подписал тригодишно рамково споразумение за летен стаж с МТКЦ „Геопан”. Инициатор на амбициозното начинание е най-голямата хотелиерска компания в България „Албена” АД, която е частно публично акционерно дружество.

Предстои сключването на договор за сътрудничество между висшето училище и компанията. Междувременно в рамките на стажа Бургаската регионална туристическа камара се присъедини официално към рамковото споразумение на Пловдивския университет и „Геопан”. БРТК е една от най-големите камари в страната и обединява повече от 200 туроператори, хотелиери, ресторантьори и общини, обясни председателят й Иван Иванов.

Публично-частното партньорство между институциите предвижда  съвместна изследователска и научно-приложна дейност в районите на Източна Тракия, Черно море и Добруджа. Три поредни години в продължение на 1 месец през летния сезон, предварително одобрени за стажа студенти ще се включват в проекта, уточниха от Катедрата по етнология в ПУ „Паисий Хилендарски”.

По предложение на „Геопан”, освен с проучванията и анализите си, студентите ще се включат в проекта и с издаването на международна енциклопедия „Тракия” за туристите от цял свят, допълниха от висшето училище.






Ключови думи: Летен театър, Международен младежки център, Културен туризъм,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |