В новините
 
01.09.2010 10:02   Новината е видяна 5236 пъти
Адвокат Евгений Мосинов: Преференциалното паркиране в центъра май нарушава закона
центъра на Бургас ще заприлича на софийското ларго. Приликата ще е в „синята зона"  с която се въвежда система на платено паркиране върху общински улици. Нещо нормално и очаквано за големи градове с концентрирани централни територии. Има и една разлика и тази разлика е в така нареченото „преференциално паркиране" по местоживеене. За бургазлии според общинските съветници и администрацията това ще е една опция, срещу годишно плащане / само и единствено годишно, а защо не помесечно или за половин година, на това никой не отговаря / лицата са адресна регистрация в обхвата на синята зона ще имат право да паркират един автомобил.

Само че има един малък, но съществен проблем. Ние с преференциалното паркиране не откриваме топлата вода, но със сигурност нарушаваме закона. Просто някой не е прочел едно съдебно решение от 2009 на петчленен състав на Върховния административен съд. То е постановено по жалба срещу софийската наредба и то в частта и в която се въвежда „режим на платено преференциално паркиране на ППС по постоянен адрес".Прави впечатление сходната терминология. В това решение ясно, черно на бяло съдът е написал, че „никаква законова разпоредба, обаче не дава право на административен орган да въвежда безсрочно право на платено паркиране в т.н. „синя зона" и да въвежда различни „преференции" за живеещите в тази зона". И това е така защото чл.99 от закона за движение по пътищата се допунска само кратковременно паркиране в определени часове на денонощието, но не по малко от 30 минути и не повече от 3 часа. Тази законова разпоредба не е промена и всеки студент по право дори да не ходи на лекции, знае, че тя действа и в Бургас.

Редно е да си зададем по детски наивния въпрос „Ами сега?" Защо спирам до тук, защото не е проблем да се оспори бургаската наредба в съда и да се очаква подобно решение, но не е ли по добре да не бяхме бързали толкова и да бяхме помислили повече.Ентусиазмът в управлението, дори да е с добри намерения, не винаги води до добри резултати.

Заслужава и да се помисли и какво и получаваме срещу таксата-възможност, ако има място да паркираме и да си намерим колата сутринта, без да са я вдигнали онези бързите от паяците. Да но улицата не е тяхна, а наша и е на всички, а защо трябва да паркираме по улиците, нали някой трябва да направи паркинги.



Дарик





Ключови думи: центъра на Бургас ще заприлича на софийското ларго. Приликата ще е в „синята зона" с която се въвежда система на платено паркиране върху общински улици. Нещо нормално и очаквано за големи градове с концентрирани централни територии. Има и една разлика и тази разлика е в така нареченото „преференциално паркиране" по местоживеене. За бургазлии според общинските съветници и администрацията това ще е една опция, срещу годишно плащане / само и единствено годишно, а защо не помесечно или за половин година, на това никой не отговаря / лицата са адресна регистрация в обхвата на синята зона ще имат право да паркират един автомобил. Само че има един малък, но съществен проблем. Ние с преференциалното паркиране не откриваме топлата вода, но със сигурност нарушаваме закона. Просто някой не е прочел едно съдебно решение от 2009 на петчленен състав на Върховния административен съд. То е постановено по жалба срещу софийската наредба и то в частта и в която се въвежда „режим на платено преференциално паркиране на ППС по постоянен адрес".Прави впечатление сходната терминология. В това решение ясно, черно на бяло съдът е написал, че „никаква законова разпоредба, обаче не дава право на административен орган да въвежда безсрочно право на платено паркиране в т.н. „синя зона" и да въвежда различни „преференции" за живеещите в тази зона". И това е така защото чл.99 от закона за движение по пътищата се допунска само кратковременно паркиране в определени часове на денонощието, но не по малко от 30 минути и не повече от 3 часа. Тази законова разпоредба не е промена и всеки студент по право дори да не ходи на лекции, знае, че тя действа и в Бургас. Редно е да си зададем по детски наивния въпрос „Ами сега?" Защо спирам до тук, защото не е проблем да се оспори бургаската наредба в съда и да се очаква подобно решение, но не е ли по добре да не бяхме бързали толкова и да бяхме помислили повече.Ентусиазмът в управлението, дори да е с добри намерения, не винаги води до добри резултати. Заслужава и да се помисли и какво и получаваме срещу таксата-възможност, ако има място да паркираме и да си намерим колата сутринта, без да са я вдигнали онези бързите от паяците. Да но улицата не е тяхна, а наша и е на всички, а защо трябва да паркираме по улиците, нали някой трябва да направи паркинги.,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |