В новините
 
02.09.2010 10:51   Новината е видяна 6814 пъти
Бригадата на Атанасовско езеро – една по-специална нотка от мелодията на живота

Бригадата на Атанасовско езеро е една по-специална нотка от мелодията на живота. Това споделя Таня - една от участничките в природозащитна младежка бригада „Атанасовско езеро 2010” организирана от Българско дружество за защита на птици (БДЗП). Таня беше за първа година доброволец в традиционната бригада. Трябваше да се завърне в родния град преди дни, но избра да остане до края. Снощи по време на официалното закриване на бригадата тя развълнувано сподели своите чувства, емоции и впечатления от изминалите десет дни тук сред красотата на Атанасовско езеро и десетките нови приятели, които намери.
Със смесени чувства – сълзи в очите и усмивки на лицата бригадирите се сбогуваха, но с обещанието, че другата година по същото време отново ще се съберат заедно на това приказно място. За хубавите моменти, за полезната работа, която са свършили, за невероятните преживявания, които са имали, за магията на това прекрасно място те обещават да разкажат на всички свои близки, приятели и познати. „Искам всеки, който срещам в живота си и го харесвам да види и преживее бригадата на Атанасовско езеро”, казва друг участник в нея.
Десет дни далеч от цивилизацията близо 100 млади и не толкова млади хора доброволно работиха за Атанасовско езеро и неговите птици. Крайният резултат от техния труд са четири нови гнездови платформи за рибарките и дъждосвирците. Към равносметката от бригадата добавяме и почистените от растителност десетките метри диги, както и големи площи от тръстика в защитена местност „Пода”. Така с помощта на бригадирите се освободиха от тръстиката големи водни пространства за птиците. Не трябва да забравяме и почистените от битови и строителни отпадъци почти четири километра площ от поддържан резерват „Атанасовско езеро” по неговата северна граница.
Всички участници в бригадата преминаха през обучение за наблюдение на миграция и разпознаване на птиците в полет от специалисти орнитолози на най-известното в България място за следене на миграцията - „Точката”. Част от живота на бригадата бяха и интересните вечерни лекции водени от специалисти в различни области на природозащитата в страната ни. Забавни и интересни бяха и вечерите край лагерния огън благодарение на игрите водени от атрактивни аниматори и чудните приказки за природата, разказвани от самите бригадири.
Тази година природозащитна младежка бригада се проведе в рамките на проект „Живот за Бургаските езера” изпълняван от БДЗП към програма LIFE+ на ЕС.






Ключови думи: Бригада, Атанасовско езеро, природозащитна младежка бригада, Българско дружество за защита на птици, БДЗП,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |