В новините
 
08.09.2010 13:54   Новината е видяна 9319 пъти
Мария Неделчева след мисията в Хаити: Искаме отчет за свършеното досега и информация какво предстои в бъдеще

В рамките на едноседмичната мисия, делегацията евродепутати се срещна с г-н Превал, Президент на Република Хаити и с г-н Белерив, Премиер на Хаити, както и с министри, в чието портфолио е включено възстановяването на Хаити. След опустошителното земетресение в островната държава е създадена Временна комисия за възстановяването на Хаити, която има за задача да координира всички действия оттук нататък за възстановяването на отделните сектори в страната. „Тази комисия носи и отговорността да селекционира проектите, които ще бъдат финансирани с парите на всички държави и международни организации, обещали помощ на карибската държава. Комисията обаче е проблематична, защото не  е фиксиран точният начин, по който ще функционира. Оттук възниква и главният въпрос какво се случва в островната държава седем месеца след опустошителното земетресение?. За момента  дебатът между ЕС и САЩ е наистина голям - дали да има една структура от 400-500 човека или - както предлага ЕС - да се фиксира един малък управителен борд с най-големите дарители на Хаити?  Ако си представим, че след 18 месеца всичките НПО и ООН напуснат Хаити, то тази Комисия трябва да е такава, че да направи от институциите в карибската страна и от гражданското тяло две функциониращи тела в диалог, в координация така, че държавата да може сама да се управлява.”. Така българският евродепутат Мария Неделчева коментира действията на въпросната комисия, която е време да започне по същество.
Целта на мисията на представителите на ЕП в Хаити беше да разберат как напредва процесът за възстановяването на държавата, какво се е случило за седем месеца и как са използвани евросредствата за въсстановяването на Хаити. „Искаме отчет за свършеното досега и да ни се даде информация какво предстои за в бъдеще. При разговора ми с Президента Превал стана ясно, че по спешната хуманитарна помощ и по отношение оказването на първа помощ на гражданите и институциите мисията ни е успешна. Остава обаче въпросът какво се случва в дългосрочна перспектива с гражданите в Хаити? Временната комисия все още не работи добре, няма изграден административен капацитет, който да управлява проектите, няма дългосрочна визия за развитието на Хаити, защото няма един правителствен план, в който да е казано как ще се развие държавата и обществото в нея - това е най –обезпокоителното”, изрази притесненията си относно развитието на ситуацията в карибската държава г-жа Неделчева. В резултат на срещите с представители на управлението на Хаити на най-високо ниво тя очерта няколко приоритетни области, на които трябва да се наблегне-жилищата, образованието, инфраструктурата и земеделието. Оказва се, че трудно се доказва собственост, тъй като 20 човека например показват документ за един и същ терен. И тук българският евродепутат предлага да се парцелира земята и да се  установи законодателно правило, че документите, които ще бъдат раздавани, ще отговарят за разделението на територията на държавата. Като спешен проблем Неделчева очерта жилищния: „Палатковите лагери за съжаление няма да изчезнат скоро. Огромна част от хората са си създали навиците да получават там нещо, което  досега не са имали дори в собствените си къщи - всеки ден НПО-та и хуманитарните организации да раздават по 7 литра вода на човек и да им предоставят храна, т.е. за първи път стотици хиляди имат храна и вода всеки ден. Как да ги убедиш,  че лагерът е нещо лошо?”.
Неделчева постави акцент и на образованието, тъй като хаитяните са изключително млада нация - 40 % от населението са млади хора. На 1 септември европейската делегацията посети Мирбале и проследи изпълнението на европейски проект, състоящ се в изграждане на мрежа от училища в рамките на цялостна система – от училища за малките деца до курсове за учители, които да ги обучават. И тук българският евродепутат не пропусна  възможността да предложи варианти темата за образованието да остане в публичния дебат и на институционално ниво да се разшири секторът на държавните училища – Неделчева настоя върху въвеждането на задължително записване в училищата на малките деца по примера на европейските държави. Това свое виждане Неделчева защити и в разговор с Президента на Републиката, добавяйки още, че развитието на образователната сфера трябва да кореспондира с изграждането на инфраструктурата, тъй като в някои райони от страната училищата се намират на 20 км. едно от друго.
Заради изключително големият брой млади хора е необходимо програмите и политиките за развитие да се насочат именно към тях, те да участват в управлението и политиката и да вземат управленчески решения в Хаити, категорична е позицията на Неделчева.






Ключови думи: Хаити,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |