В новините
 
09.09.2010 08:09   Новината е видяна 10871 пъти
СЕНЧЕСТАТА СТРАНА НА ИКОНОМИКАТА ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ОФИЦИАЛНАТА СТАТИСТИКАТА, РАБОТОДАТЕЛИТЕ И НАСЕЛЕНИЕТО
Повече от половината от населението и повече от една трета от работодателите са на мнение, че през последните три години е налице нарастване на относителния дял на сивата икономика, установява изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).
Данните бяха представени на съвместно организирана кръгла маса, заедно с Националния статистически институт на тема „Неформалната икономика в нови измервания и последни резултати”, на която АИКБ и НСИ представиха свои независими едно от друго изследвания относно резултатите за делът на неформална икономика в страната.
Проучването на Асоциация на индустриалния капитал в България е проведено основно чрез директни методи за измерване на неформалната икономика, които – според съществуващите традиции в европейски мащаб - стъпват основно на анализа на субективни оценки и представи сред различни групи от обществото. Реализирани са изследвания сред работодателите и населението с многообразни качествени методи – проведени са 281 вътрешнофирмени одита, 440 дълбочинни интервюта с работодатели от пилотните браншове, 7 фокус групи. Паралелно с това, АИКБ е използвала и количествени репрезентативни методи – проведено е национално представително изследване сред населението (1000 лица) и национално представително изследване сред работодатели от всички отрасли (1000 лица). В момента се провежда национално представително изследване сред работниците и служителите. 
Данните сочат, че според 53% от населението и 38 % от работодателите делът на скритата икономика в България нараства. Относителният й дял като честота на проявление е 42% според представите на работодателите и 58% според представите на населението. (Допълнителна информация за проучването се съдържа в презентацията на АИКБ: „Неформалната икономика в представите на работодателите и населението: два погледа към сенчестата страна на икономиката”.)
Получените от АИКБ резултати бяха съпоставени с данните на Националния статистически институт.  НСИ представи  официални измервания на неформалния сектор по методика на ЕВРОСТАТ, основана на относителния дял на дооценките на Брутната добавена стойност и на Брутния вътрешен продукт за изчерпателност на ненаблюдаваната икономика, които са съответно 12,5 % и 10,4% за 2008 г. (Допълнителна информация се съдържа в презентацията на НСИ: „Неформалната икономика – как я измерва официалната статистика”.)
Експертите определят срещата на двата подхода, използвани от АИКБ и НСИ,  като необходимата основа за разработване на политики по ограничаване на неформалната икономика. Обективното състояние и размер на сивия сектор определя икономическата ситуация в страната в рамките на общото европейско икономическо пространство. От своя страна, представите и мненията на различните групи от обществото за неформалната икономика влияят върху бизнес инициативите и поведението на пазара на труда. В този смисъл системният и периодичен анализ на субективните оценки има съществено значение по отношение прогнозирането на икономическата среда и публичните финанси, което само по себе си определя стойността на изследването на АИКБ.
Кръглата маса „Неформалната икономика в нови измервания и последни резултати” е част от проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, осъществяван от АИКБ с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд.


Ключови думи: икономика Бургас, индустрия Бургас, АИКБ, работодатели бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |