В новините
 
13.09.2010 09:14   Новината е видяна 5952 пъти
Първи български международен фестивал по математика
От 19 до 26 септември в град Созопол ще се проведе първият български международен фестивал на младите математици под егидата на общините Бургас и Созопол. Инициатор на проявата е природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” – град Бургас.

Под топлите лъчи на септемврийското слънце, озаряващо  лазурните брегове на двата южни черноморски града - Бургас и Созопол, ще си дадат среща младите математици от най – изявените школи в България, техните руски връстници от Краснодарския край, както и два смесени българо – румънски отбора.

Първият български международен фестивал на младите математици е създаден по подобие и с опита на математическите фестивали в Русия – най-силните отборни състезания по математика в света след международните олимпиади по математика. Той е резултат от дългогодишното сътрудничество и приятелство между бургаската математическа гимназия и  краснодарския център за работа с надарени ученици по математика „Бернули” и естествено продължение на добрите традиции в организацията и провеждането на подобни състезания, в които руснаците са ненадминати.
Фестивалът е уникален и с това, че за първи път в България ще се проведе математическо състезание с подобен регламент. Проявата ще протече под две форми – математически битка и математически боеве. Провеждат се в четири тура, като всеки един от тях е с обща продължителност около 8 часа.
Математическите боеве са отборно състезание за ученици, като всеки отбор се състои от 6 ученика. Основни цели на което са проверка на възможностите на отборите да решават нестандартни задачи, работейки като отбор; да излагат намерени решения; да проверяват и оценяват чужди решения. Състезанието се провежда в две възрастови групи: 7 – 9 клас и 10 – 12 клас.

Организаторите се надяват този фестивал да се утвърди и да се превърне в традиционен. Повод за оптимизъм дава и изключителният интерес към проявата от страна на чуждестранни математически школи. По решение на организаторите тази година фестивалът ще се проведе с участието на руски отбори и млади математици от Румъния. Амбициите са от догодина в състезанието да се включат отбори от всички съседни страни и региона. Запитвания за фестивала има и от по – отдалечени страни като Италия, Унгария, Молдова, Финландия, Мексико и ЮАР. Не е изключено и участието на силни азиатски отбори от Китай, Тайланд, Южна Корея, Индонезия, Хонг Конг и др.






Ключови думи: международен фестивал, математици, Бургас, гимназия, математика, състезание, математически,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |