В новините
 
10.10.2010 14:03   Новината е видяна 5022 пъти
Бургаският архив съхранява над 3,5 км документи
Бургаският архив съхранява над 3,5 км документи. Това каза пред радио „Фокус”-Бургас  Данка Георгиева, ст. експерт „Държавен архив”. Тя обясни, че в архива документите не се измерват в брой, а в т. нар. архивни единици или линейни метри. Най-старият документ, който се съхранява в Архива в Бургас, е от фонда на първия кмет на Бургас Нико Попов. Той е от 1766 година. Документът коментира имотното състояние на манастира „Света Анастасия”. „Може да се каже, че Бургас съхранява и е в първите редици на архивната система по документи, които се съхраняват. Това е нормално, тъй като Бургас е доста голяма част от териториалното разпределение на държавата. Освен това ние имаме 13 общини, които създават документи – държавните и общинските институции и те трябва да се съхраняват в отдел „Териториален архив”-Бургас”, посочи Георгиева. Освен чисто личен се проявява и исторически интерес към документите, които се съхраняват в архива, каза още Данка Георгиева. По думите й честа гледка в читалните на Архива са изследователи, краеведи, които се занимават с проучване на поселищни исторически събития. Присъстват и много сериозни чужди учени, които се занимават и проследяват процесите, включително и в България. Като цяло обаче се търсят предимно документи за собственост. „Имаше един период, в който изключително много се издирваха документи за собственост – било то земеделски земи, било предприятия, които са били одържавени през 1948 година. Сега в момента има една голяма кампания за установяване собствеността на тракийските бежанци и реално нашият централен архив събра и обобщи информацията от всички архиви в страната и може би това е доста сериозен процес, с който в момента се занимаваме. Иначе гражданите ползват различна информация при нас – една е за собственост, идват и изследователи”, каза Георгиева. Тя обясни още, че има определени ограничения при достъп до документи в Архива. „Законът предвижда ограничение, но то е най-вече във връзка с личните документи, защото в Архива освен документите на държавни и общински институции, се съхраняват и лични фондове, те са на значими личности, които имат своя принос в обществено-културния и икономически живот на района, и когато самите те или техни родственици при даряването на документите поставят някакъв срок на ограничение, ние се съобразяваме с този период, който те дават като условие”, посочи Георгиева.
Архивистите у нас днес отбелязват професионалния си празник. Първият цялостен законодателен акт, който определя принципите за държавно организиране на архивното дело е издаден на 10 октомври 1951 година. Това е указ 515 на президиума на народното събрание за създаване на Държавния архивен фонд и по този повод 10 октомври е обявен за професионален празник на архивистите.
Божана ПЕТРОВА

http://www.focus-news.net/?id=n1449083




Ключови думи: архив, Бургас, документи, исторически,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |