В новините
 
11.10.2010 07:03   Новината е видяна 4585 пъти
Почистване на защитена местност Ченгене скеле

Над 200 чувала предимно с битови отпадъци събраха петдесетте участници в акцията за почистване на защитена местност „Ченгене скеле” край Бургас.  Вчера (събота) въпреки студеното време на поканата на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) за почистване на защитената територия се отзоваха 50 доброволци. Това бяха ученици, малките скаути от отряда им в Бургас, младежи от защитено жилище за лица в риск в града, дългогодишни членове на БДЗП и много хора, които решиха да подарят почивния си ден на идеята да превърнем това място в по-добро за всички нас и неговите обитатели.
    Оказа се, обаче, че тези които недобросъвестно изхвърлят отпадъците си на това красиво място от нашата природа са повече от тези, които се грижим за него. Осигурените от Община Бургас 200 чувала за акцията не стигнаха, за да поберат количествата пластмасови бутилки, кутии и чаши захвърлени в храстите, дърветата и по плажа на залива Ченгене скеле. Гуми, стари дрехи и обувки, домакински съдове, сувенири, детски играчки (например Дартс) и какво ли още не намериха участниците в почистването на защитената местност.
    Всички те бяха единодушни, че мястото където видяха над 150 неми лебеда, много белочели водни кокошки, зеленоглави патици, бели и сиви чапли се нуждае от нашата помощ и една такава акция е недостатъчна. В знак на протест срещу хората, които замърсяват  природата,  участниците в акцията  направиха плашило изцяло от стари дрехи, които намериха сред отпадъците в защитената територия. Дано тези, които напълно съзнателно отиват до там, за да изхвърлят боклуците си се замислят за отговорността, която всеки един от нас носи за опазването на природата.
    Почистването на защитена местност „Ченгене скеле” е третата такава акция, която БДЗП организира тази година в рамките на проект „Живот за Бургаските езера” финансиран от програма LIFE+ на ЕС съвместно с един от партньорите по него Община Бургас. През лятото бяха почистени защитена местност „Пода” и поддържан резерват „Атанасовско езеро”.  





Ключови думи: Ченгене скеле, Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |