В новините
 
13.10.2010 12:39   Новината е видяна 5621 пъти
Европейска гражданска инициатива
В Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) се разгледа проектостановището към доклада за Европейската гражданска инициатива, по който българският евродепутат Мария Неделчева (ЕНП/ГЕРБ) е  докладчик в Комисията по петиции от групата на ЕНП.
Обръщайки се към колегите си тя ясно подчерта, че този инструмент е сам по себе си уникален и трябва да се направи възможно най-достъпен за гражданите чрез по-ясни и лесни правила.

„Аз следя досието за Европейската гражданска инициатива  в Комисията по петициите, където съм докладчик на групата на ЕНП. Ето защо смятам, че е важно Европейският парламент да излезе с единна и силна позиция относно Европейската гражданска инициатива. Ние трябва да защитим една силна позиция пред Съвета и затова съм на мнение, че позициите на докладчиците в Комисията по петиции (PETI), Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и Комисията по конституционни въпроси (AFCO) трябва да се приближат възможно най-много”, визира в изказването си Мария Неделчева.

Относно етапа на допускане на европейските граждански инициативи, докладчиците в  PETI и AFCO стигнаха до решението да съберат двата етапа -  този на регистриране и този на допускане - в един единствен етап.
Това ще рече, че Комисията трябва да вземе своето решение без да филтрира инициативите, следейки все пак за спазването на европейските ценности и за сериозността на европейските граждански инициативи. „Това решение е един добър компромисен вариант този инструмент да е възможно най-достъпен за гражданите, без обаче да предоставяме възможност за абсурдни и необосновани предложения”, заяви Неделчева.

Българският евродепутат обоснова редица свои виждания относно процедурата за иницииране на гражданска инициатива. По отношение разпределянето на подписите между 1/3 или ¼ от държавите-членки, тя изрази увереност, че може да се намери компромис и отхвърли вероятността за спорове по тази точка. За сметка на това изложи опасенията си, че ако се запази филтъра от 5000 подписа по време на етапа на допускане на европейската гражданска инициатива, който правосъдната комисия предлага, трябва избраната пропорция 1/3 или ¼ също да се прилага. В подкрепа на твърдението си Неделчева даде нагледен пример: „Ако това предложение остане, в моето село, в което има 5000 жители бих могла да стартирам европейска гражданска инициатива, което ще изкриви смисъла на тази инициатива, която вече няма да бъде европейска ( Поправки 7 и 23 ).”

Българският евродепутат обърна внимание и на използването на личните карти, което определи като особено чувствителен въпрос. „Аз не подкрепям използването на номерата на личните карти във формуляра за подписката. Една възможна алтернатива е да се вписва националността и/или мястото на постоянно пребиваване. Последното може да бъде критерий за установяване откъде идват подписите”.

Не на последно място Неделчева подкрепи виждането възрастовата граница да бъде основана на тази, която се прилага при допускане до гласуване на европейските избори, а не тя да бъде сваляна до 16 години. „Що се отнася до събирането на подписи подкрепям това да става в рамките на една година, вместо четири години, период който на мен ми изглежда прекалено дълъг”, заключи тя.

Мария Неделчева е първият български евродепутат, който популяризира в България Европейската гражданска инициатива като инструмент за законодателно решение по определена тема след Лисабонския договор.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |