В новините
 
16.10.2010 17:22   Новината е видяна 6679 пъти
Почит за писателя Петко Росен

На 15 октомври се навършиха 130 години от рождението на писателя, критик, общественик и преображенец Петко Росен. По този повод  Община Бургас организира ритуал по поднасяне на цветя пред паметната плоча на къщата на ул. „Цар Асен”  41, в която той е живял и творил.
Писателят Георги Райков разказа интересни факти от житието и дейността на Петко Росен, като изтъкна изключителната му роля за културния и обществен живот в Бургас и изрази удовлетворение от факта, че той не е забравен. Внукът на Петко Росен, носещ неговото име благодари за изразената почит към неговия дядо. Венец и цветя поднесоха зам.-кметът на община Бургас Атанаска Николова и директорът на дирекция „Култура, маркетинг и връзки с обществеността” Весела Йорданова. Паметта на Петко Росен почетоха ученици от едноименното училище, писатели и граждани.
Честването на 130-годишнината от рождението на Петко Росен продължава с документална изложба за живота и творчеството на писателя и художествено-документална композиция „Пътят отвежда към Бургас”, която ще бъде представена днес от 18.00 часа в голямата зала на Младежкия културен център. Изложба от книжовното наследство на Петко Росен е подредена  във фоайето на Регионална библиотека „П. Яворов” на ул. „Богориди” 21. 
Петко Росен е псевдоним на Петко Чорбаджиев, роден на 15 октомври 1880 година в лозенградското село Ковчас. По-късно семейството се преселва в днешното село Росеново. В Бургас Петко Росен живее и твори от 1909 година до края на живота си.
От 14 години Петко Росен е патрон на бургаско литературно дружество, а една от традиционните литературни награди, присъждани от Община Бургас всяка година в навечерието на празника на града – 6 декември, е плакет на името на Петко Росен, който се връчва за книга от жанровете публицистика, есеистика, критика, историография, краезнание, литературография. През 2009 година носител на плакет „Петко Росен” стана Иван Сухиванов за книгата му „Ходове на въображението”. Носители на плакета са още Добрина Топалова и Димитрина Равалиева.






Ключови думи: Петко Росен, Бургас, паметна плоча, Георги Райков,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |