В новините
 
26.10.2010 08:05   Новината е видяна 9155 пъти
Който си има елит си го събира

Две изложби, вдъхновени от старата българска азбука, Глаголицата, ще бъдат показани по повод деня на българските будители, 1 ноември – в София и в Пловдив. Автор на картините е Павлин Петров, председател на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7).

На самия 1-ви ноември, 2010г. от 18.30ч., Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7) и Културният институт към Министъра на външните работи ще открият изложбата «ГЛАГОЛИЦА» в Министерството на външните работи, София и ще приветстват гости от дипломатическия корпус у нас, държавни и правителствени институции, български и чуждестранни компании и културни организации, учени и изследователи. Достъпът до изложбата ще бъде само с покани. След показването й тук, със съдействието на Държавния културен институт, експозицията ще бъде излагана в чужбина, представяйки България и нейното културно наследство.

Съюзът на пловдивските художници, от своя страна, ще покаже картини от първата изложба на художника на тази тема - „Глаголица и прабългарски руни”, чието откриване ще е на 2-ри ноември 2010г от 18ч. Експозицията ще бъде представена в изложбената зала на ДПХ на ул.” Гладстон” 32 и ще остане там до 27 ноември, като входът е отворен за всички желаещи да видят уникалните произведения. Преди това изложбата е била показвана в Софийската духовна семинария през 2008г., Информационния център към представителството на Европейската комисия в България през 2009г. и Министерството на образованието, младежта и науката, през 2010г., по случай празника 24 май.

Картините и в двете изложби представят по самобитен начин символите от първата българска писменост и връщат към корените на българския род. В тях успешно се съчетават многообразие от материали като кожа, текстил, дърво, метал, керамика. В тях освен азбуката ГЛАГОЛИЦА, могат да се видят и символи, използвани от древните българи, монограмите на кан Аспарух и кан Кубрат.

„Изкуството е един от начините да се запази историята жива”, казва Павлин Петров. „Глаголицата е част от нашето уникално културно наследство, която носи дълбок духовен заряд в себе си. Бих искал той да достигне до сърцата на всички българи, а също така да покажем и на света частица от безценното ни минало.”






Ключови думи: изложба, глаголица, будители, изкуствата, занаятите, културно,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |