В новините
 
02.11.2010 13:16   Новината е видяна 6823 пъти
Откриват паметника на поетесата Петя Дубарова

Броени дни остават до откриването на паметника на Петя Дубарова в Морската градина на Бургас. Мястото, което е отредено за поставяне на монумента, е алеята на която се намира и паметникът на бургаския поет Христо Фотев, до „бялата чешма”.
Дългоочакваното събитие е насрочено за 5 ноември /петък/ от 16.30 часа, когато е и началото на музикално-поетичния спектакъл, посветен на младата поетеса. В програмата ще прозвучат стихотворения и песни по стихове на Петя Дубарова, изпълнени от актрисата Юлияна Султанова и Ваня Костова, песни на бардовете Иван Ненков и Георги Богданов и стихотворение на бургаската поетеса Венда Райкова, посветени на Петя. Освен това ще бъдат прожектирани и автентични кадри от българския игрален филм на режисьора Георги Дюлгеров „Трампа” от 1978 г., в който участва и Петя Дубарова.
Средствата за изграждане на паметника на младата поетеса се осигуряват от Община Бургас.
Монументът, изобразяващ фигурата на Петя Дубарова, е изработен от бронз. Той е с височина 3.10 см. и ще бъде поставен върху 40 – сантиметрова гранитна основа. Проектът е дело на бургаския скулптор Радостин Дамасков и бе избран от общо 24 проекта, взели участие в провелия се през януари национален конкурс за паметник на поетесата.
Конкурсът за избор на проект бе проведен при пълна прозрачност и широка публичност. Оценяването на проектите бе извършено от 7-членно жури с председател проф. Митко Динев като седмият участник бе общественият глас на хората, гласували по интернет и в БХГ „Петко Задгорски”. 10 000 граждани от страната и чужбина се включиха в интернет-гласуването, а обсъждането на журито се проведе при отворени врати, за да може всеки, съпричастен с кампанията, да присъства.
Вече е изграден подстъпа към паметника и е монтиран монумента. Предстои благоустрояване на района около него.






Ключови думи: паметник, Петя Дубарова, Бургас, бургаски, Дубарова, поетеса,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |