В новините
 
13.11.2010 08:49   Новината е видяна 6740 пъти
Юбилеен концерт на Рада Чомакова

С Бургаската филхармония пианистката има 32 концерта за 50 години

На 12 ноември – петък в 19 ч. в Концертна зала „Иван Вульпе” в Бургас е концертът на именитата българска пианистка Рада Чомакова, посветен на 50 години творческо сътрудничество с Бургаската филхармония.

„Един нещастен юбилей” - казва с усмивка пианистката и си припомня първия концерт, на който 12-годишната Рада Чомакова застава на аванс сцена като солист на един от големите концерти на Моцарт. На пулта тогава е бил големият български диригент Димитър Карагьозов. „Всички оркестранти идваха в диригентската стаичка, където бяхме солистите, и ме питаха "Как е самочувствието" - спомня си сега пианистката. - Аз не бях чувала тази дума и се чудех какво да отговоря, и само се усмихвах. После попитах някой и той ми обясни за какво става въпрос. И аз започнах да отговарям с "добро" или "добре". ”

Днес Рада Чомакова ще изпълни Концерт от Шопен № 2, преговорен наскоро с отбелязването на 200-годишнината от рождението на Шопен и Шуман. Ще дирижира маестро Йордан Дафов. Концерт № 2 от Шопен е един от най-красивите, които докосват душата на публиката. С него Рада Чомакова е завършила обучението си в Музикалната гимназия. Още тогава го свири с голямо желание. Първият диригент е Тодор Стойков, свирила е и с Александър Владигеров, и с Иван Кожухаров.

Между първото и последно (засега) изпълнение са цели 50 години - взаимна споделена творческа обич между Рака Чомакова и Бургаска филхармония. Събрани в цифри годините изглеждат така: 32 клавирни концерта, от които 20 са по поръчка на филхармонията. „Това за мен е било голям стимул в живота ми – да знам, че съм била желана винаги като солист.”

В петте години (1984-89г.), когато пианистката е на щат във Филхармонията, като паралелно продължава да води клас в Музикалното училище, по поръчка научава девет клавирни концерта, средно по два на година. В една от тях, заедно с образователните концерти, на които свири отделни части от концерти, на Рада Чомакова й се случва 30 пъти да бъде солист в един сезон. Друг такъв случай в България няма.

Зададох на Рада Чомакова същия въпрос, който многократно са й поставяли преди 50 години - Как е самочувствието? Ето и отговора: ”Аз съм в един своеобразен апогей. От една-две години чувствам, че съм достигнала ниво, към което дълго съм се стремяла…”

в-к Фактор





Ключови думи: Бургас, Концертна зала, Иван Вульпе, Рада Чомакова, Бургаската филхармония.,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |