В новините
 
17.11.2010 19:08   Новината е видяна 5432 пъти
Общинарите: Сградите извън каналите на Ченгенето нямат шанс
Невъзможно е да бъдат узаконени, първото условие е да има ПУП и променено предназначение на земята, казва гл. архитект на Бургас Веселина ИЛИЕВА:

- Арх. Илиева, утре на сесия ще се гледа новия Подробен устройствен план за рибарското селище, кои територи обхваща той?

- Два имота, единият е малък в южната част, който е имал частично застроително решение. Там с решение на Изпълкома  преди много години са устроени 14 рибари. Те  даже са имали разрешение за строеж да си изградят сградите.  Впоследствие решенията са отменени, защото за този имот няма процедура по промяна предназначението на земята и тя е държавен горски фонд. След което къщите  им остават незаконни и към сегашния момент. Другият имот, за който върви процедура, е на самите канали. Това е  големият имот, който през 1998 година е предвиден в Териториално- устройствен план и сега  е в ОУП-а на града  за рибарско селище.

- Т.е. там, в подробния план, влиза територията около каналите?

- Да, защото на това място навремето са  били изместени от Бургас рибарите. Те са устроени и каналите са направени допълнително с такава цел, да се  намери място за рибарите.  Това са били  местата, раздавани за риболовна дейност.  Това беше основанието през 1995-1996 година, когато стартира процедурата по промяна на предназначението на горския фонд Регионалната дирекция по горите да даде съгласие за промяна на предназначението с изричното условие, че това се прави, за да се  устрои рибарско селище, но  разработката да обхване  само тези два имота,  без да излиза извън тях и да не се узаконяват незаконни сгради. След това Агенция по горите даде съгласие и ние тръгнахме по тази процедура, която е трудна, бавна и  тежка, защото сме място по НАТУРА-2000. Имаме вече всички оценки, съгласия и сме вече сме в края на процедурата. Само тази територия обаче ще придобие статут на селищно образувание- рибарско селище.

- Това в момента каква територия е ?

- Държавен горски фонд е, докато държавата не ни го предостави по някакъв начин. Не е ясно по какъв начин ще стане това- замяна или  срещу заплащане, или безвъзмедно. Правим опити да го получим безвъзмездно с мотива, че това място е социална нужда-да се устроят рибарите. Но дотогава теренът е държавна собственост, може и да не ни го дадат, но може и да кажат: „Чудесно, че ни направихте ПУП, но държавата ще го реализира“. Това е възможно и ние се борим да станем собственик на тази територия, тя да придобие статут на организирана територия за рибарско селище и да можем вече да предприемем стъпки за отдаване на тези терени  за риболовни дейности.

- Колко е общата територия, предмет на разработката?

- Единият имот е 5,319 дка, другият  78 дка. Общата площ в обхвата на разработката е 84 дка.

- Къде ще бъде изграден допълнителният канал?

- Той ще бъде южно от сегашните канали.

- Как ще се раздават местата там?

- Това не е работа на ПУП-а. Той трябва да даде предвиждания, статут на територията и начин на застрояване, параметри, оттам нататък -как ще се дават с право за ползване за години, дали ще се дава с отстъпено право на строеж при някакви условия решава Общинският съвет. За мен обаче не е вариант продажбата на земята, защото ставаш собственик и се разпореждаш по друг начин, а би следвало общината  да си държи собствеността, за да управлява процеса.

- Територията, където в момента се събарят незаконните сгради, влиза ли в бъдещия  ПУП?

- Незаконно строителство има и на каналите. ДНСК си върви по схема, те заявиха, че за всичко, за което има заповеди, ще бъде премахнато. Така или иначе статутът на каналите ще бъде друг. А онези извън  имота около каналите-нямат шанс да придобият никакъв статут, защото имаме разрешението от Агенцията по горите конкретно само за двата имота.  Дали се  инициира  процедура за промяна на държавен горски фонд, или частен собственик, или като община е все едно. Общината се явява лице, което иска да защити социален проблем, защото рибарите не могат сами да си позволят да направят ПУП,  нито да направят всичките съгласувки, затова общината се е нагърбила, защото тя е била тази, която навремето ги е преместила от едно място на друго. Все пак тя има ангажимент към тези хора, но само за имотите, за които е започнала тази процедура. Няма как да се променя предназначение на горски  фонд, за да узаконявят незаконни постройки.

- А сградите в местността Параклиса ще се събарят ли?

- Да, всички, които са потвърдени от съда.

- Все пак те са можели в един етап да получат някакъв статут?

- Според мен не, никога не са можели да бъдат узаконени, защото първото условие е да има подробен план и променено предназначение на земята. Такова е нямало, даже е нямало съгласие за стартиране на процедура до 90-те години. Тогава със съгласието на РУГ и Агенцията по горите само за имотите, които са за рибарско селище, е предвидена промяна на предназначение с цел узаконяване. Ние можем да предвижим само подробния план за тази зона, която така или иначе е започнала, имала е всички съгласувки, сега следва да се приключи процедурата по промяна предназначенето и да дадем оттам нататък възможност Общинският съвет да си взема решение по какъв ред и начин ще ги отдава.

- Според  ПУП-а до каква квадратура ще са позволени постройките?

- Това, което проектантите са заложили, е между 30 и 35 квадрата, като площ на единица, имайки предвид, че в тази квадратура може да се побере един хангар за лодка и на горно ниво -едно помещение за почивка -да може да си държи инвентар и да  се преспи.

- Това означава ли, че сегашните постройки  около каналите трябва да бъдат премахнати, когато започне да се изгражда новото съоръжение?

- Първо те нямат статут на постройки, масивните са незаконни и са с открити производства по премахване.  Останалите са преместваеми по Чл. 56, те се премахват и се гради постройка, каквато се позволява с проект, с инфраструктура, с всичко. Целта е да направим улици, канализация, водоснабдяване и да обитават тази територия в нормални условия. Те са стихийно поставени в момента, даже някъде не може да минеш.

- Докато се изгражда инфраструктурата, къде ще отидат рибарите?

- Рибарското селища никога няма да има статут на населено място. Селищното образувание е за определен вид дейност и се води за временно обитаване – в сезоните за риболуване се обитава. Най-вероятно може би ще се тръгне да се изгражда инфраструктурата. Първо, може би ще се изгради новият канал, където да се устроят временно, това е въпрос на друга схема, която ще бъде одобрена, след като влезе ПУП-а и имаме собствеността. Дотогава всичко е пожелателно.

- А собствеността на земята ?

- Първо, трябва да имаме влязъл в сила ПУП и тогава да тръгваме към министерството да настояваме за варианти за предоставяне, ние докато нямаме ПУП, нищо не можем да искаме. Само си водим разговори. Идеята е тези 84 декара да станат общинска собственост. Какво ще ни дадат и какво решение ще вземе Министерски съвет  е въпрос на друго ниво, където кметът и народните представители ще лобират в интерес на общината. Какво ще реши държавата е друг въпрос. Като се приеме ПУП-а, ще приключим с първата стъпка, която е задължително условие да продължим нататък. Вече сме на края на процеса, за да влезем в следващата процедура, която е по Закона за горите и не е лека. Може да поискат замяна с общински гори, могат да искат пари, защото оценките на земите от горски фонд са доста високи.

- След съборените постройки кой разчиства ?

- Общината, наш ангажимент е да съберем отпадъците. Сега правим процедура за избор на изпълнител на почистването.

Автор: Силвия ШАТЪРОВА

http://www.factor-bs.com/news-17537.html




Ключови думи: Бургас, устройствен план, рибарско селище, Ченгене,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |