В новините
 
03.12.2010 14:25   Новината е видяна 5646 пъти
Награждаване на изявени доброволци на БЧК Бургас

На 3 декември от 11.00часа в кафето на Областна управа Бургас ще се проведе тържествено награждаване на изявени доброволци на БЧК-Бургас по повод 5 декември –Международен ден на доброволеца. С тази инициатива Областната организация на БЧК-Бургас поставя началото на отбелязването на обявената Международна година на доброволците – 2011.
Заповядайте, очакваме Ви!

На 24 ноември 2009 г. Съветът на Европейския съюз взе решение за обявяване на 2011 г. за Европейска година на доброволческите дейности за насърчаване на активна гражданска позиция, а също така и за отбелязване на десетата годишнина от Международната година на доброволците на ООН – 2001 г..

 Това решение претворява в действие европейските ценности като солидарност и недискриминация и по този начин допринася за хармоничното развитие на европейското общество.

Особено важно е, че доброволческите дейности водят до придобиване на обогатяващ опит, създават условия за развитие на социални умения и компетентност, в същото време допринасяйки за повишаване на благосъстоянието на хората и хармоничното развитие на обществото.

Отчитайки безспорния факт, че потенциалът на доброволческата дейност все още не е напълно реализиран в европейски мащаб, авторите на инициативата определят следните цели на Европейската година:

• да се работи за изграждане на благоприятна среда за доброволческа дейност в ЕС, за да се утвърди доброволчеството като неразделна част от усилията за насърчаване на гражданското участие и на дейностите, свързани с контакти между хората;
• да се дадат повече права на организаторите на доброволчески дейности, за да се подобри качеството на доброволческата дейност;
• доброволческите дейности да получат признание от страна на отговорните за разработването на различни политики лица, гражданските организации, публичните институции, сектора на формалното и неформалното образование и работодателите, като се поощрява предоставянето на подходящи стимули за лица, дружества и организации за развиване на доброволческа дейност и на уменията и компетентностите, развити благодарение на нея;
• да се повиши осведомеността по отношение на ценността и значимостта на доброволческата дейност като израз на гражданско участие и като принос за хармоничното развитие на обществото и социалното сближаване.

Общоевропейската програма от събития и мерки за отбелязване на Годината се ръководи от специално създадена вътрешноорганизационна структура на Европейската комисия и от т.н. Алианс на доброволческите организации в ЕС, чиито член е Европейския офис на ЧК/ЧП – Брюксел (отбелязването на 10-та годишнина от Международната година на доброволчеството на ООН се организира под методическото ръководство на МФЧК/ЧП – Женева). Конкретизирането на тези програми и мерки във всяка от страните членки на ЕС е възложено на т.н. държавни „координиращи органи”, като за България това е Министерство на културата, дирекция „Културна политика”.





Ключови думи: БЧК, Бургас, доброволци,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |