В новините
 
19.12.2010 07:32   Новината е видяна 6862 пъти
Ретроспективна изложба на родения в Бургас Стефан Марков

През 2010 се навършват 70 години от рождението на един от знаковите автори в съвременната ни пластична култура - Стефан Марков. Неуморен пътешественик в необятните пространства на изкуството, той смело изследваше дълбините на графиката, живописта, акварела, илюстрацията, както в класическите им, така и в експерименталните им превъплъщения.
Неговите последни рисунки/обекти са изработени върху ръчно излята от автора хартия. Предстоящата изложба е първата мащабна ретроспектива, в която присъстват и непоказвани до днес произведения. Белязана от интереса към непреходното и порива за приемственост, настоящата експозиция отразява смисловите връзки и опозиции между експеримента и традицията в съвременната българска визуална култура и не случайно е единствената индивидуална изложба в програмата на шестото триенале на графичните изкуства - София 2010.

СТЕФАН МАРКОВ (1940-2000) / РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА

 


Изложбата ще продължи от 17 декември 2010 г. до 20 януари 2011 г., СБХ, галерия "Райко Алексиев", София, ул. "Г.С. Раковски" 125. Официално откриване на 17 декември 2010 (петък) от 18:00 ч.

Пътувайки от родния Бургас из България и по света, Стефан Марков  е име, което се помни. Още през 1972 година, скоро след завършване на Художествената академия в София, специалност "Графика" (1967), той получава първата си  награда от национална изложба. Списъкът с присъдените му отличия е много дълъг. Сред тях най-авторитетни са  голямата награда на СБХ  на името на "Борис Ангелушев" (1986), сребърните плакети от Международното биенале на графиката във Варна (1991 и 1997 г.), почетните дипломи от Международния конкурс “Ел Ферол” в Испания (1989 и1991), призът на журито от Графичното биенале на графиката в Маастрихт, Холандия (1993г.), и специалната жури-награда от Международното триенале на графиката в Кайро (1997 г.).
Няколко галерии поддържат постоянни контакти с него и му организират самостоятелни изложби: "Хитсучи" в Нигата , Япония, "Норд-Ест" в Париж и Овер-сюр-Оаз, Франция, Софийската галерия "Ирида". Произведенията му са показвани в Австрия, Германия, САЩ,  Русия, Финландия, Швейцария , Португалия. Името на Стефан Марков се свързава със списание ЛИК, където той работи като художник от създаването му, докато не бе закрито през 1992 г.
На 30 септември 2000 г. той напусна този свят, за да отплава към неговите неземни острови. Едва навършил 60-те и едва започнал новия си неописуемо млад и слънчев период в изкуството. Един от най-големите ни съвременни творци, който имаше най-важното за един художник - свой свят и своя рисунка. Възприеман от колегите си и ценителите на изобразителното изкуство предимно като график и илюстратор, в последните десет години от живота си той разкри далеч по-широка и разностранна гама от пластични качества, които обърнаха представата за творчеството му. Той излезе от морфологичните бариери на графиката, за да навлезе в акварела, живописта, в смесената техника на ръчно приготвената от него уникална хартия.

Роден в Бургас, авторът цял живот носи в съзнанието и подсъзнатето си образа на морето.

Морето на всички сезони, морето - неговата творческа лудост. Връзката му с необятната водна материя е интелектуална и интимна - взаимоотношенията на човека с природата  са пречупени през неповторимо възприятие и изказ. Изящната и капризна линия композиционно взаимодейства с наситеното цветно петно, с деликатния графичен знак. Образите изскачат от детайлите - движение на вода и въздух, крясък на чайка, ръждиви рибарски такъми, пясък, раковини.





Ключови думи: Ретроспективна изложба, Бургас, Стефан Марков,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |