В новините
 
26.01.2011 07:06   Новината е видяна 9335 пъти
Еврософрата

Кръгла маса „Състояние на усвояването на средства от европейските фондове в Р България”, организирана от неправителствената организация Коалиция за устойчиво развитие, се проведе в заседателната зала за дебати на бул. „Стамболийски” № 51 в столицата.
            Темата „Европейските фондове в условията на действащия Договор от Лисабон - проблеми и преодоляването им при усвояване” беше представена от проф. д-р Пенчо Пенчев, председател на Института за устойчиво развитие, а „Препоръки и предложения за подобряване на механизмите за предоставяне и усвояване на средства от европейските фондове за България” бяха направени от проф. д-р Евгений Николов, зам.-председател на БАН. За „Европейските фондове и малкия бизнес в България” говорител беше Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малкия и среден бизнес, председател на Националното сдружение за управление на проекти, член на Комитета за наблюдение по ПРСР и председател на Постоянната работна група по Ос 3 на Комитета за наблюдение на ПСРС, член на експертната комисия за осигуряване на прозрачност по мерките на Ос 3 на ПРСР, член на Комитета за наблюдение на Програмата за рибарство и аквакултури. „Липсата на „технологичен“ и „инженерен“ капацитет при  финансирането на  иновации и нови технологии  в Оперативна програма „Конкурентноспособност на българската икономика” представи инж. д-р Бойко Денчев, секретар на Комисия по проектната и иновативната дейност във Федерацията на научно-техническите съюзи в Р България.
За „Съгласуване на интересите в гражданското общество при договарянето, управлението и мониторинга на средства от ЕСКФ” говори Дончо Иванов, председател на гражданско сдружение „Хармония” и член на Съвет по обществени консултации при  41-то Народно събрание, Комисия по контрол на еврофондовете, „Оптимизиране на  управление на средствата от ЕСКФ за устойчиво развитие на Р България” препоръча Венелин Тодоров, зам.-председател на Българо-холандската фондация "Зеленият Бургас". „Децентрализацията и ефективното усвояване на европейски средства” беше представена от Пламен Даракчиев, председател на Експертен съвет на Гражданска инициатива „Справедливост”, „Проблемни сектори в ПРСР и ОП „Конкурентноспособност на българската икономика” - от Иван Главчовски, консултант от „ТИТ инженеринг”ООД. За „Дискриминацията на малките общини при договаряне и усвояване на средства от фондовете на ЕС”, говориха Петя Чолакова, председател на сдружение „За един по-добър живот”и Галина Иванова, главен експерт по евроинтеграция, община Челопеч. „Изводи от усвояването на средства по предприсъединителните  финансови инструменти на ЕС” представи Никифор Герчев, изпълнителен директор на сдружение „Булсар”, а „Потенциалът от минерални води и геотермална енергия в България – възможен принос за устойчивото развитие на общините и регионите с европейско финансиране” – проф.д-р Константин Щерев, „Хидротерма” ООД.
Кръглата маса завърши с призив за създаване на младежко движение за устойчиво развитие чрез ефективно усвояване на евро фондовете от студенти и млади научни работници и с  резолюция на участниците, която ще бъде връчена на българските държавни институции и на европейската администрация.




Ключови думи: европейски фондове, Пенчо Пенчев, Евгений Николов,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |