В новините
 
14.02.2011 07:39   Новината е видяна 10996 пъти
БЪЛГАРСКАТА ЛЕВИЦА и СПЕЦИАЛНИ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА
По данни, изнесени от Върховна касационна прокуратура през последните три години многократно нараства броят на разрешенията, издадени от съдилищата за използване на СРС-та, като същевременно многократно намалява техният дял като доказателствен материал в съда. През 2008 г. са издадени 5 988  разрешения за използване на СРС, като от тях само 908 са използвани като доказателствен материал в съда. През 2010 г. са издадени съответно 15 946 разрешения, като от тях в кориците по делата са влезли само 1 918. Очевидна е злоупотребата със СРС-та за вътрешнополитически цели, сенчести икономически интереси, изнудване и компрометиране. Не по-малко тревожно е тяхното изтичане в публичното пространство. Всичко това говори за некомпетентно управление и непрофесионална борба срещу престъпността, което нарушава правата на гражданите и злепоставя образа на държавата в Европейския съюз.
    ПП “Българската левица” счита като крайно необходими следните мерки срещу произвола на властта:
    • Възстановяване на независимото гражданско бюро за контрол на СРС. Членството в ЕС ни задължава в тази област да действа неполитически орган, извън изпълнителната власт. Политическият контрол не е решение на произвола със СРС. Бюджетът за СРС не може да е по-голям от бюджета за културата или спорта. Порочните практики следва да бъдат прекратени.
• Законодателни и нормативни промени, които да създадат гаранции за правомерно и ограничено използване на СРС. Искането на заявителя следва да е обосновано. Трябва да нарастне ролята на магистрата като независим филтър, а не той да е „служебно задължен” да издава разрешения. Техническите служби да не могат да цензурират получената информация и да я архивират. Промените в НПК, които позволиха в основата на осъдителни присъди да залегнат използването на СРС-та и анонимни свидетели да се прецезират.
    •  Министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС да не са безконтролни и да носят отговорност за злоупотребата със СРС-та. Изпълнителната и съдебната власт са независими една от друга, поради което е недоспустимо  съдебната власт да бъде насочвана и контролирана от изпълнителната. Достъпът до класифицирана информация трябва да намери по-точна уредба.
    •  Осигуряване на административна и съдебна защита на гражданите от неправомерно използване на СРС. Това е ясно и сериозно предизвикателство за демокрацията, индивидуалните и колективни права, за основния принцип на върховенство на закона. Българската левица няма да позволи подобни атаки срещу конситуционните права и свободи на гражданите, които са неприкосновени. Полицейщината и посегателствата върху гражданските права трябва да се обуздаят и виновните по цялата верига на злоупотребата на СРС-та да понесат отговорност.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |