В новините
 
14.02.2011 14:24   Новината е видяна 7421 пъти
Бургас: Климент Атанасов - в изложба в чест на Енчо Рачев

Изложба „Клубът”
Галерия „Алма Матер” на Софийския Университет „Св. Климент Охридски”.
Вход от улица „Шипка”.
15 февруари – 4 март 2011 г.

В Галерия „Алма Матер” на Софийския университет „Св. Климент Охридски” Антон Бончев, Климент Атанасов и Георги Тодоров, скулптурът Хари Арабян и философът Пеньо Костадинов представят свои картини, пластики и книги. Петимата са свързани с общо начало на творческите си пътища, започнали в Бургас през 1971 година в Клуба за изобразително изкуство, ръководен от художника Енчо Рачев.

След четири десетилетия петимата автори са вече много различни като професионални занимания, творчески виждания и реализации, но все пак са събрали произведенията си в една зала и под едно заглавие. Изложбата е предизвикателство към изминалото време и към публиката с широкия си диапазон – от живопис до поетични и философски книги.

Някои от авторите са едновременно и художници, и писатели, но цялата тази разнопосочност звучи в една и съща гама и хармония, която дава основания за размисъл, че онзи юношески клуб никога не е преставал да съществува. Изложбата е в чест на учителя на петимата творци Енчо Рачев. На откриването актьорите от Алтернативния университетски театър „Алма Алтер” ще представят авторите.

 

Антон Бончев
художник, поет. Възпитаник на Софийския университет, българска филология и журналистика.

Георги Тодоров
художник, публицист, богослов.
Възпитаник на Софийския университет, английска филология и богословие.

Климент Атанасов
художник, поет, реставратор.
Възпитаник на Художествената академия в София.

Пеньо Костадинов
доктор по философия, журналист.
Възпитаник на Софийския университет, философски факултет.

Хари Арабян
скулптор.  .
Възпитаник на Художествената академия в София

КЛУБЪТ
1972 – 1978 – 2011
Един учител и петима ученици.

В края на шестдесетте и началото на седемдесетте години в град Бургас под ръководството на художника Енчо Рачев работи „Клуб на младия художник”, който има за цел да поощрява любителското творчество на млади хора в гимназиална възраст. През 1972 година по различни пътища в клуба се събират Антон Бончев, Георги Тодоров, Климент Атанасов, Пеньо Костадинов и Хари Арабян, които учат в различни средни, несвързани с изкуствата, училища.

Петимата освен с рисуване се занимават с литература, музика и естетика, което ги обединява и ги прави ядро на един много ярък състав в продължение на няколко години. В този период групата под ръководството на Енчо Рачев прави няколко много силни изяви, които далеч надхвърлят възможностите на крехката творческа възраст на участниците.

След 1975 година житейските пътища на Антон, Георги, Климент, Пеньо и Хари се разделят, но през годините те поддържат връзка и продължават да си влияят във творческото си израстване. Трима от тях са възпитаници на Софийския университет, а всички заедно и поотделно са имали изложби и други изяви тук.

В далечната 1978 г. групата е имала изложба в тогавашния културен клуб на университета, която всъщност е последната им съвместна проява. Климент Атанасов е правил две индивидуални изложби – през 1995 г. в библиотеката на СУ съвместно с British Counsil и през 1996 г. в аулата. Също в аулата на университета индивидуална изложба през 1994 г. е представял и Георги Тодоров. По текстове на Антон Бончев през 2009 г. в театър „Алма Алтер” е игран спектакълът „В асансьора към Олимп – текстът ни е даден”.

„Кой ще разкаже за лудориите на старото ни братско общество, от които ми е останала само една стара, измачкана покана за някогашна обща изложба? В нея сякаш е затворен като в упоритата памет на бодър старец образът на онова време, което днес дори не е история, а само ненужна изрезка от културната страница на отдавна прочетен вестник.

Кой ще възсъздаде в цялата му дълбочина и патинирана поетика оня живот, който кипеше в Клуба, чието ателие сега е заключено с грозен катинар и ръждясала верига, която пронизва една самотна, беззащитна и прогнила от солта на морския въздух врата? Само опит за събуждане на жизнерадостния му дух ли е тази изложба, която сигурно неслучайно е в София, а не в Бургас? Или е ново начало?” Пеньо Костадинов.





Ключови думи: Антон Бончев, художник, поет, Георги Тодоров, публицист, богослов, Климент Атанасов, реставратор, Пеньо Костадинов, журналист, Хари Арабян, скулптор,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |