В новините
 
16.02.2011 22:33   Новината е видяна 11438 пъти
Заради едни базари някакъв съюз на частни хотелиери клати Слънчев бряг АД

Годишният финансов отчет още не е приет, сметките са блокирани, а незаконните обекти си стоят, сигнализират от курорта. Всичко е наред, контрира шефката Мария Михалева


За първи път от десетилетия насам най-големият ни курорт Слънчев бряг не присъства на туристическата борса в Истанбул, която беше на 10-14 февруари. Вместо комплексът, там фигурираше единствено община Несебър. Това е пълен абсурд, алармира ни туроператор от Бургас, който внимателно огледал българския щанд.

 От друга страна, според източник от бившето ръководство новия борд АД-то е в патова ситуация поради липса на опит какво изобщо трябва да се прави. Банковите сметки са блокирани, все още не е проведено общото събрание, което да приеме годишния финансов отчет за 2009 г., а сроковете по закон отдавна изтекоха, крайният беше до 31 декември 2010 г.   Сега НАП трябва да се самосезира. Вместо да се търси бърз вариант за излизане от опасното предфалитно положение, онзи ден – на 14 февруари бе свикано заседание на борда, на което се разрази скандал за т.нар. нова схема за временните обекти. Пак не се разбра как ще се процедира с тях, по-голямата част от незаконните постройки стоят, а само две-три неугледни бараки бяха бутнати с цел пиар в края на есента. Нещо повече – из Несебър са плъзнали тайни емисари, които от името на борда се пазарят за рушвети от хотелиерите и собствениците на временни обекти – мизата варира от 5 хиляди лева до 50 хиляди лева в зависимост от площта, върху която се намира или ще се поставя новя магазина, обобщи източникът ни от Слънчев бряг. Според него по-голямата част от работния ден изпълнителната директорка Мария Михалева прекарвала в офиса на туристическата агенция „Алма Тур“ в Бургас, откъдето всъщност дошла и където работела като екскурзовод до назначаването й на високия пост.

Наша справка в Търговския регистър установи, че действително сроковете за свикването на общото събрание отдавна са изтекли, както и че е отказано вписване на отчета. Видяхме, че ново, извънредно събрание, е насрочено за 21 февруари.

 

За да внесе яснота по тревожните сигнали, се свързахме с изпълнителната директорка на АД-то Мария Михалева. Ето какво каза тя:         
                                 
                           Чакаме съгласие със Съюза на частните хотелиери  

-  Г-жо Михалева, разбрахме, че на 14 февруари е имало заседание на борда и на него се е разразил скандал по новата схема за временните обекти. Какво по-точно се е случило?

-  Скандал няма, нека първо да постигнем съгласие със Съюза на частните хотелиери и тогава ще огласим чрез нашия пиар каквото имаме за казване. Предстои ни среща с тях.

-  А на 21 февруари смятате ли, че ще нещата ще се нормализират и оттук нататък ще заработите спокойно?

-  Ние нямаме никакви проблеми. На 21 февруари ще имаме среща за развитието на Слънчев бряг, на която ще се обсъдят проблемите, ще обсъдим какво предстои и така.

-  Кои страни ще участват в срещата?

-  Ще е съвместно със Съюза на частните хотелиери, Областна управа и община Несебър - една разширена дискусия.

-  Видяхме в Търговския регистър, че на тази дата трябва да се проведе общо събрание. То не е ли важно?

-  Е, да, то си е обявено. Но е извънредно и не е по наша вина, защото последното събрание не прие отчета, нали знаете, че имаше смяна на борда, имаше възражения на одитора. Затова сега го свикваме.

-  Вярно ли е, че сметките ви са блокирани?

-  Не мога да ви отговарям повече, защото пътувам.  

 

Мария Инджова, председател на Алианса по туризъм за Югоизточния регион:

На 22 февруари свикваме среща с ЕVN в Областна управа 


-  Г-жо Инджова, имаме информация за брожение около новата схема за поставяне на търговски обекти в Слънчев бряг, според г-жа Михалева предстояла среща на 21 февруари с някакъв Съюз на частните хотелиери, на която да се изяснят проблемите.  Кой  председателства този съюз?

-  Не ми е известно да има такава браншова организация. Аз представлявам Алианса по туризъм за Югоизточния регион и съм член на Съюза на собствениците, който се председателства от г-жа Елена Иванова. Не ми е известно за среща с нас на 21 февруари, но използвам възможността чрез вас да оповестя насрочената за 22 февруари среща с EVN, която ще бъде в Областна управа и на нея ще присъстват хотелиери от цялото Южно Черноморие. Крайно време е от НЕК да отговорят какви гаранции дават повече да не спира тока  в пика на сезона.

-  Значи нямате информация за Съюз на частните хотелиери?

-  Моля ви се, няма такъв съюз.

-  Би трябвало да ви е известно какъв е проблемът с временните постройки в Слънчев бряг, какво точно предстои?

-  Има предложение на ръководството на АД-то, което не е логично. Те предлагат изобщо да няма отделни магазини, а да се оформят базари. Става въпрос за законови постройки по чл.140 от ЗУТ, където ясно е посочено каква височина да имат, какво отстояние, върху какви зелени площи и т.н. По-просто казано – там, къдено има празни пространства, които са частна, общинска или държавна собственост да може да се сложи едноетажна постройка. Но повтарям – не може само един магазин, а трябва да е цял базар.  Това е лишено от логика. Подобно окрупняване е невъзможно, защото виждате, че комплексът и без това е презастроен.

-  Но сигурно смятат, че така ще е по-угледно?

-  Добре, но повечето от хотелите имат по 50-60 кв.м свободни, които искат да ползват и върху тази площ може да се получи един магазин, не може да се построи базар. Лишават се колегите от възможността да направят един магазин, а в тази тежка икономическа криза оборотът от него не е за подценяване.

-  Ако така го изисква законът, нека така да бъде, само да се спре циганията?

-  Сега за да сложиш временна постройка процедурата е по-сложна, отколкото ако построиш постоянна. В първия случай проектът ти минава през общината, отива в МРРБ и после обратно се връща за одобрение в общината. И ще го имаш 3 години. Ако строиш стабилно – минаваш само през общината. Значи да градиш е по-лесно, отколкото да сложиш временен обект за сезона.

-  Разчистиха ли се всички цигански сергии, които бяха подхванати през есента?

-  Нека г-жа Михалева да отговори на този въпрос, с цялото ми уважение към нея. Има още много временни незаконни обекти, които не са съборени, въпреки че са пуснати предупредителни писма. Самото АД също има земя с подобни обекти. Не зная как ще процедират, всички би трябвало да имат предупредителни писма.

www.besove.com

 





Ключови думи: Слънчев бряг, финансов отчет, Малина Стратиева, Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |