В новините
 
18.11.2004 16:26   Новината е видяна 3761 пъти
Бранимир Петров: Общинска приватизация трябва да има, но не на всяка цена и не във всеки един момент

- Какво успяха да свършат съветниците избрани с листата на НДСВ през първата година от мандата си ?

Ще звучи много амбициозно ако кажа, че постигнахме нещо, но наистина е така. Това, което постигнахме не може да се измери количествено. За мен то се нарича дух на местния парламент. Присъствието на НДСВ във общинския съвет също допринесе за известно негово деполитизиране. Сега може да се работи балансирано в по- спокойна атмосфера.
Отчитам разбира се и факта че на много от съветниците в група “Център” им липсваше достатъчно опит. До сега не бяхме в състояние да бъдем достатъчно конструктивни. Сигурно се забелязва в работата на местния парламент, че изявите на НДСВ са предимно в дебатите и обсъжданията, а не толкова в подготовката на документите. Там определено приоритет имат хората с повече опит. Опитните съветници подготвят добре документи и работят предимно в тази посока. Първата година за съветниците от листата на НДСВ бе по скоро период на пасването. В началото общинския съвет се конституираше, а групата се ситуира и си търси работещия модел. На този общински съвет малко му липсва артистизма, който беше характерен за някои представители в предишния общински съвет. В крайна сметка политиката е и вид шоу. Жалко ще бъде, ако човек остане само на плоскоста на шоуто, мислейки, че прави политика. От друга страна, когато се приемеш прекалено на сериозно, означава , че си в дълг и към емоцията на хората които са те избрали. Защото ние сме израз, както на тяхната воля да управляваме, така и на тяхната емоция да изберат един или друг човек.
НДСВ в състава в който спечели доверието на избирателите, мисля , че може да бъде двигател на положителни процеси точно в посока деполяризация и на консенсусното начало.

-Как се стигна до решението да сформирате и да участвате в Коалиция “Център”?


- От една страна всички сме възпитавани в духа на това, че съединението прави силата. Когато в началото ние мислихме за предстоящите 4 години в Общинския съвет, си дадохме сметка че трима човека правят 1/ 17 част от общия брой съветници. Тогава стигнахме до извода , че няма да имаме достатъчно авторитет и тежест. Вероятно, това е било водещо и за другите членове на група “Център”. В тази група няма политическа сила с повече от трима съветници. Това са хора, които имат центриски разбирания, стремят се към баланса и миротворчеството. Наличието на коалиция”Център” успокои и балансира местния парламент. До влизането си в общинския съвет всеки може да бъде оцветен или политизиран идеологически. Неслучайно в момента се говори за лявоцентриско и дясноцентриско правителство, като упорито се включва центриско. Никой не говори за чисто ляво или дясно управление.

- За първи път през този мандат се наблюдава голямо разнообразие на общински съветници. Влязоха представители на 16 политически партии и сдружения, както и независими кандидати. За първи път политическите лидери не могат да налагат решения. Добре ли е това за работата на общинския съвет?

-Това според мен е много добре. Сега всеки е освободил съзнанието си и залага името си . На може да захвърли авторитета си заради някаква политическа кауза. Това означава, че всеки мисли с главата си дотолкова доколкото може да мисли. Всеки поема риска от своите грешки. Общинския съветник е избран с гласовете на определана политическа сила. Но в момента в който пристъпи прага на общинския съвет той е избран от народа. От този момент нататък той не може да мисли за интересите на левите или десните, не може да слуша партийния вожд какво казва.
Затова и група “Център” е записала в правилника си, че общото решение не е задължително за всички. Стремим се към консенсус, но когато той не е постигнат, част от членовете уведомяват, че по конкретен казус ще гласуват различно.

- Тогава това не обезсмисля ли консултациите, които провеждат водачите на групи и решенията които те взимат?

- Не, не се обезсмисля консултативното начало. Колкото и да говорим за относителна независимост на отделните членове на дадена група не трябва да се забравя, че водачите на групи трябва да имат и авторитет. И с доказана добронамереност и лоялност към общия интерес да отстояват позиция при тези консултации. Не трябва да се води пазарлък, а да се консултира логичността на определано решение и неговата целесъобразност. Консултации са необходими и колкото по- често си говорим, толкова по- малко глупости ще извършим. Когато даден проблем се премълчава, той се задълбочава.

- Областният управител спря много ваши решения? Защо се стига до това?

- Всички решения взети от общинския съвет са взети добронамерено. В това никой не трябва да се съмнява. Решенията се разделят формално на целесъобразни и законосъобразни. Но ние не сме шампиони по върнати решения, което разбира се не ни оправдава . 35 са върнатите рашения на Общински съвет Несебър. До този момент имаме спрени 29 решения.
Не трябва да забравяме, че работим с един великолепен юрист, какъвто е областния управител Иван Витанов. Той е един изключително прецизен човек особено по отношение на процедурата и спазването на правилниците. За съжаление наистина спрените решения са много. 29 решения представляват почти едно заседание на общинския съвет. Това че са спрени решения не е толкова страшно. Това е едно предупреждение.
Колективният дух, ум, воля понякога могат да подведат и в неправилна посока.
Лично аз не се страхувам от това, че са спрени толкова решения, ако можем да извлечем поука от това.

- Къде се разминават в действията си Общинския съвет и общинската администрация?

-Обикновенно законодателната и изпълнителната власт винаги изпитват усещането, че едната пречи на другата.
Администрацията вече има изграден стил на работа. Това не е случайно защото имаме кмет, избран за трети мандат.
Нормално е да е създал екип, който се е нагодил към неговия стил на работа. Нормално е администрацията понякога да се сърди на мудността на съвета, защото тук става въпрос за добре смазан механизъм, работещ на принципа на единоначалието. Възможно е администрацията да работи много по- експедитивно от общинския съвет. Местния парламент е колективен орган в който всички са с равни права. Той може да е по- муден и тромав, но е по- значим.
Администрацията понякога не иска да покаже всичко, което знае. Информацията е силата, тя е и власт.
И в същото време тази добре смазана машина, която трябва да работи със скоростта на електроните, работи изключително мудно и дразни съветниците. Понякога създава впечатлението, че нещо умишлено се крие.
Такъв беше случая с качването на информацията за общинската собственост в интернет. Така беше и с исканата информация къде и какви земи има общината, така беше и с участието на общината в търговски дружества.
Такива неща не би трябвало да съществуват.
Не е страшно когато има известен разнобой между администрацията и общинския съвет, страшно е ако това се случва по структурни и по много важни въпроси.

- Защо съветниците на успяха да изберат обществен посредник в Бургас?

- За мен комисията, която е по допускането на кандидатите трябва да бъде структурирана по друг начин. В нея трябва да се включат повече юристи, хора завършили публична администрация, хора с житейски опит, за да бъде добро ситото. И тримата кандидати имаха своите качества. Но явно тези качества се оказаха недостатъчни за да обединят 2/3 от съветниците. Трябва и групите в местния парламент да обсъдят по- сериозно кандидатите които ще стигнат до финалния кръг.
Бургас трябва да има омбудсман. Необходимо е защото трябва независима личност, вън от двата механизма- законодателна и изпълнителна да защитава интересите на онеправданите хора.

- Каква е позицията на общинските съветници от НДСВ за приватизацията на общинските фирми ? Каква ще бъде тяхната съдба?

- Каквато си я заслужат. НДСВ има позиция, че приватизация трябва да има, но не на всяка цена и не във всеки един момент.
Винаги съм споделял мнението, че не е работа на общината да пече хляб и да продава трикотаж. При така развитата конкуренция на тези пазари това е безпредметно.
Общината трябва да си събира данъците и таксите и административно да обслужва хората.

- И въпреки това дадохте възможност на “Хляб и хлебни изделия” да направят оздравителна програма.

- Мнозинството реши така. Разбрах, че предложената оздравителна програма е доста амбициозна. Ако изпълнението на програмата докаже, че “Хляб и хлебни изделия” печели, нека да продължи да съществува.
Мисля, че и към “Бургасбус” трябва да се подходи много внимателно. Оздравителната програма на тази фирма е добре работеща и е на печалба за деветмесечието.
Най- големият парадокс беше, че “Нармаг” фалира след като има толкова магазини, които отдава под наем. Същото е положението и със “Спортни имоти”.
Моето лично мнение е че има предприятия които е опасно да бъдат приватизирани. Например “Благоустройствени строежи” – предприятие което поддържа инфраструктурата . То не може с лека ръка да се приватизира, защото когато влезе в ръцете на частници то може да си загуби социалната си функция.
При приватизация трябва много да се мисли какво да включи приватизационния договор, като клаузи и задължения на страната която купува.
А когато продадем всичко, какво ще правим?

- На последната сесия на местния паралмент, общинския съвет прие подробния устройствен план за Морската градина. Собственици на заведения в парка, обявиха, че са против това и ще търсят среща със съветниците и общинската администрация.

- Това решение също е частично спряно от областния управител. То е спряно в частта си, която гласувахме, общинския съвет да допуска промяна в градоустройствения план относно строежи върху зелени площи. А в Морската градина има обекти построени именно върху такива терени.
Не случайно зададох въпроса на г-н Батилов, кое нарича временен обект и дали обект който има под себе си стотици кубици бетон се нарича временен? Защото премахвайки бараките не премахваш бетона и никой не възстановява зелената площ.
Заведенията в морската градина са един сериозен бизнес, макар и сезонен. Това е бизнес, който е доходоносен. Но голяма част от тези заведения са построени без сериозна юридическа основа. Остава открит въпроса – Кой е разрешил това?
Ако тези заведения са незаконни те трябва да се премахнат.
И собствениците трябва да се сърдят на този, който им е разрешил да строят, а не на общинския съвет.

- Група “Център” е първата в местния парламент, която реши да направи приемни в присъдружните селища на община Бургас. Кога ще осъществите тази ваша идея?

- Да, време е най- после да се изнесем от кабинетите си. НДСВ в предизборната си платформа каза, че ще изнесе работата си навън. Но опита ни като съветници забави реализирането на тази идея. По този начин много по бързо проблемите на хората ще стигнат до нас. До края на месец ноември ще се осъществят първите срещи. И аз мисля че не само нашата група, а всички съветници трябва да проведат такива срещи.









Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |