В новините
 
28.02.2005 16:29   Новината е видяна 5107 пъти
Недялко Йорданов е първият български драматурт поставян в Япония
Японската театрална трупа "Субару" е вече в Бургас. Пред нашата публика те ще представят пиесата на Недялко Йорданов "Убийството на Гонзаго".
Пиесата е писана през 1987 година, а премиерата и на бургаска сцена е през 1989 година, само няколко месеца преди падането на Берлинската стена.
Финалът на пиесата е с драматичен обрат на действието, в който сякаш е отразено предчувствието на автора за големите промени, които ще настъпят в света.
"Особено съм щастлив, че този спектакъл ще се играе в Бургас. Уверен съм, че и за японските колеги ще бъде много вълнуващо да изиграят този спектатъл на сцената на която той се е родил. Те ще се срещант с една публика, която добре познава този текст и е участвала в неговото раждане и в това има нещо уникално."- каза директорът на театър "Адриана Будевска" Борислав Чакринов.
Авторът на пиесата Недялко Йорданов придружава трупата на театър "Субару". Той е впечатлен от прочита, който са направили колегите му от далечна Япония на неговото произведение. Голяма част от образите са решени в нова за него светлина, но от това произведението само печели.
"Аз съм много развълнуван. В момента се връщам 16 години назад, когато строяхме много трудния и сложен декор на спектакълът "Убийството на Гонзаго" с художника Тодоро Станилов. Въпреки, че пиесата не е много известна на българския зрител тя има интересна съдба. През тези години тя е поставяна във Франция, Германия и Русия. Само в Русия пиесата е поставяна в повече от 15 театъра." - сподели авторът Недялко Йорданов.
Именно в Русия проф. Нобуюки Накимото, който е най- добрият русист в Япония гледа "Убийството на Гонзаго". Постановката, която спира вниманието му е на трупата на в Малий театър в Москва. Той е впечатлен от пиесата и превежда текста от руски на японски. За всичко това разбира се Недялко Йорданов изобщо не подозира. Един ден с него се свързва културното аташе на българското посолство в Япония - Елизабет Константинова. Тя е първият човек, който съобщава на Недялко Йорданов, че неговата пиеса са репетира в театър "Субару" в Токио.
Театър "Субару" е един от трите театри в Токио, който разполага със собствена сграда. Трупата на театъра е съставена от 100 артисти. Имат и собствена театрална школа, в която се обучават студенти по актьорско майсторство. В школата преподават най- известните японски професори по театрално изкуство. Трупата е една от първите в Япония, която се обръща към западноевропейската и американска драматургия. на сцената на театъра редовно работят световно известни режисьори, драматурзи и режисьори. Сред тях са Едуард Олби с култовата пиеса "Кой се страхува от Вирджиния Улф?" и "Случка в зоопарка". Холивудската звезда Рой Шайдър също е поставял и играл на сцената на "Субару".
Това е и първата трупа, която се обръща към източноевропейския театър. А Недялко Йорданов е първият български драматурт поставян в Япония. Освен в Токио пиесата е представяна и на сцените в Осака и Киото.
"Недялко Йорданов и неговата драматургия бе откритие на само за нас, но и за японската публика. Нас също много ни вълнуват отношенията между изкуство и власт, темата която разработва Недялко Йорданов. Именно с постановката на "Убийството на Гонзаго" ние получихме най- голямата театрална награда в нашата страна."- каза мениджърът на театър "Субару" Хидеки Аракава.
Наградата е на най- големият вестник в страна на изгряващото сланце "Асахи" и е най- престижната в областта на изкуството.
За "Убийството на Гонзаго" вестникът пише : "Това е най- завършената задкулисна комедия, написана от български гений. Нашата съвременност отразена, чрез театъра."
Постановката на театър "Субару", "Убийството на Гонзаго", печели и наградата на японското Министерство на културата.

Хидеки Аракава сподели още, че с тази пиеса те не искат да покажат различията в културата на народите, а това, което ни обединява като съвременници, които живеят в едно и също време и се вълнуват от еднакви проблеми.
" За това ние много се вълнуваме от срещата си с бургаската публика и от това как тя ще ни приеме. Очакваме с нетърпение реакцията и"- каза още мениджърът на театъра.

Спектакълът на японския театър "Субару" ще бъде представен на сцената на театър "Адриана Будевска" на 1 март от 19 часа.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |