В новините
 
03.03.2005 13:52   Новината е видяна 4545 пъти
Димитър Калоянов, Депутат от НДСВ: Докато се ориентирам в парламента, ще трябва да напускам
Още нямам идея как ще оправдая предстоя си в Народното събрание
Визитка
Бургас, 1962 г.
Немска езикова гимназия
Бивш шеф на летище Сарафово
ВИЖДАНЕ
Прекалено много персонализираме проблема и занимаваме всички с това как Николай Василев ме е уволнил от летището в Бургас. Никой не се е родил директор. Просто си мислех, че е нормално да си замина по по-нормален начин.
АМБИЦИЯ
Никога не съм имал амбицията да ставам народен представител. Бях на осмо място в листата, ако исках да стана депутат сигурно щях да съм по-напред. За хората, които ме поканиха, беше важно в листите да присъства името ми.
- Как се почувствахте на депутатската банка, господин Калоянов?
- Не съм се почувствал още.
- Притеснено ли ви е?
- В самото начало при полагането на клетвата определено бях притеснен.
- Смущава ли ви фактът, че ще бъдете депутат само три месеца и че няма да имате възможност да свършите нещо реално?
- Разбира се. Не мисля, че който и да е човек има възможност за това кратко време да успее да опознае структурата и работата на събранието, отделните хора, дори и комисиите, в които ще се заседава. Доста е объркващо. Предполагам, че на хората, които са тук в момента, са им трябвали около месец-месец и половина да се ориентират. Докато това се случи, предполагам, че ще трябва да напускам.
- А с какво се занимавахте преди да влезете в парламента?
- Да речем, че съм помагал на приятели, но нищо конкретно.
- Транспортният министър Николай Василев ви уволни като шеф на Бургаското летище, а сега влизате като депутат от НДСВ. Не сте ли обиден на управляващите?
- Не познавам човек, който не би се обидил. Но мен не ме е уволнявало НДСВ, уволни ме Николай Василев. Аз правя категорична разлика между двете.
- Как ще работите сега с вицепремиера Василев? Като депутат ще имате допирни точки с него.
- Защо трябва аз да мисля за това? Може би той би трябвало да помисли. Аз съм учредител на НДСВ и т.н.
Смятам, че прекалено много персонализираме проблема и занимаваме всички с това как ме е уволнил Николай Василев. Никой не се е родил директор. Просто си мислех, че е нормално да си замина по по-нормален начин.
- Спомням си, че при отстраняването си бяхте казал: "Уволняват ме, докато министър Паси е в Либия и няма кой да ме защити". Защо правите такава връзка?
- Това е нещо, което твърде много се тиражира и се спекулира с него. Никога не съм казвал такива думи. Това нито го вярвам, нито бих го казал, дори да го вярвам. Просто е уникална безсмислица.
- А близки ли сте с министър Паси? Сестра ви Калина беше шеф на Атлантическия клуб в Бургас и сега вече работи в посолството ни в Берлин?
- Аз давам интервюта от 7 години и ще съм много щастлив, ако някога в едно от тях се мине без намесата на сестра ми. Тя никога не е работила на летище Бургас, нито един мой роднина не е работил там. Сестра ми няма нищо общо с професионалната ми кариера. С министър Паси се познавам от преди повече от 15 години. Не виждам защо трябва да бъде тема на разговор това, че той бил станал министър, че аз съм станал директор и след това по стечение на обстоятелствата съм уволнен. Хората се познават.
- Смущава ли ви, че непрекъснато попадате в сянката на сестра си?
- Под сянката є? Не. Аз си я обичам, много се радвам за нея.
- С нея обвързват кариерата ви.
- Кариерата ми не я обвързват със сестра ми, а с г-н Паси.
- Да, защото тя е близка с Паси?
- Тя има "нещастието" да познава г-н Паси повече от 20 години. Не е отишла на врачка, за да разбере, че той ще стане министър. Аз също не бях ходил. Не знаех, че ще ставам директор, не ме е назначавал г-н Паси, не ме е уволнявал той, не ме уволни НДСВ. Уволни ме г-н Василев, след като три месеца беше министър - без да ме види, без да ме чуе.
- Мотивите му бяха, че има нарушения в безмитната търговия с цигари и че възпрепятствате решенията на министерството за модернизацията на летището. Как ще ги коментирате?
- Нямам думи. Как може за 3 месеца да се придобие представа за някого?
- Как си обяснявате тогава уволнението си?
- Аз имам обяснение, но просто не мога да го споделя.
- А кой ви покани в листите на НДСВ?
- За да не се спекулира и с това, искам да отбележа, че аз съм на осмо място в листата при положение, че еди кой си бил редил листите и г-н Паси е водач. Нали ви е ясно, че ако исках да стана депутат, сигурно щях да бъда по-напред? Дори и най-големият оптимист през 2001 г. не е предполагал, че от Бургас ще влязат 6 депутати от НДСВ, а аз бях осми. За хората, които ме поканиха, беше важно в листите да присъства името ми. Аз бях ръководител на едно от големите предприятия в региона. Но никога не съм имал амбиция да ставам народен представител.
- Просто сте дал името си, така ли?
- Идейно аз ги подкрепях изцяло и продължавам да ги подкрепям. Защо да не го направя? Въпреки че претърпях огромни негативи от предишното правителство, когато името ми се появи в листите на НДСВ. Просто не искам да си спомням какво се случи.
- Какво? На натиск ли ви подложиха?
- Нормално. Тези хора са ме назначавали на работа без да съм бил член на СДС все пак.
- Писа се, че бившият депутат от СДС Йордан Цонев е помогнал за назначаването ви за шеф на летището. Вярно ли е?
- Пак опираме до една и съща работа - някой трябва е виновен, че е познавал някого. Как да стане така, че на 42 г. аз да не познавам хора? Може ли да се случи? Йордан Цонев го познавам отпреди повече от 15 г. Какво да направя? Естествено, че ще се спекулира с това. Йордан Цонев бил такъв, бил онакъв. Истината е, че не е Йордан Цонев човекът, който по някакъв начин е навредил на летището. Никога. Има хора, които са му навредили, има и такива, които продължават да вредят. Но Йордан Цонев не е този човек. Той никога не е направил нещо, което да е в разрез с разбиранията ми как трябва да се развива летището.
- Тогава някои от сегашните управляващи ли продължават да вредят?
- Управляващи не, но хора, които имат власт - да.
- Говорете по-конкретно.
- Който се сеща, трябва да поразсъждава върху това.
- Не ми отговорихте кой ви покани в листите на НДСВ?
- Даже не си спомням. Всичко беше доста хаотично. Но приех идеята. Нещата до такава степен бяха ескалирали, че местната структура на СДС не беше много съгласна да остана на това работно място. Причината беше, че не съм партиен член, въпреки че като дългогодишен служител на летището никой не можеше да ме обвини, че съм спуснат с парашут или че съм подпрян от някого. Това съм си учил, това съм работил. Хората ме уважаваха, поне голямата част от тях, предприятието работеше. Винаги сме били на печалба, преди 2 г. средната заплата беше над 800 лв. Нали се сещате какво значи това?
- Познавате ли се лично с премиера?
- Да, запознал съм се.
- Сега или по предизборната кампания?
- По предизборната кампания.
- Той нали спа в къщата ви в с. Българи по кампанията? Всъщност уволненият от вас зам.-шеф на летището Кирил Тодоров писа, че това е била селска къщичка, която сте превърнал в палат с пари от летището.
- Много си обичам къщата, тя е семейна, не е само моя. Имотът беше купен през 1993 г., аз станах директор през 1998 г. Вярно е, че сега няма много общо с това, което беше, но страшно много хора може да потвърдят как са направени промените.
А нещата с Тодоров бяха много пошли и грозни, аз заведох дело срещу въпросния господин, той не се явяваше и в крайна сметка пусна опровержение, че не е писал този материал. Това ми беше достатъчно, омръзна ми да водя дела. Но какво се оказа накрая? Че има наплют човек, има глупави обвинения, но познайте колко човека са прочели, че той е написал опровержение.
- Отнесохте много удари от 2001 г. насам. Не сте ли омерзен от политиката?
- Омерзен съм от много хора, но политиката е интересна. Ако имам възможност, бих се занимавал с нея. Сигурен съм, че има безкрайно много читави хора в която и да е от партиите, които са представени в парламента. За съжаление има и такива, които смятат, че историята започва да се пише от деня, в който те са станали нещо.
- Поставил ли сте си задачи, които трябва да свършите като депутат?
- Много бих искал да свърша нещо, за да оправдая пред себе си престоя си тук. Още нямам идея как ще го направя, имам някакви съвсем смътни желания. Нужно ми е обаче време да се ориентирам дали е възможно чисто физически а и технически да се реализира някакъв продукт с мое участие. Да ви кажа много се съмнявам, че ще е възможно.
- В кои комисии искате да работите?
- Аз не искам да работя в която и да е комисия. Ще работя там, където ми кажат. Мислите ли, че съм в положение да избирам?
- Да, защото разпределението зависи от това в коя сфера сте специалист.
- Аз съм си написал автобиографията, те всъщност ме знаят отдавна. Каквото преценят. Няма как за 3-4 часа да се ориентирам в структурата на парламента. Ще ми трябва поне седмица.
- Депутатите много обичат да гласуват с чужди карти. Вие как гледате на това?
- Всеки това пита. Значи никак не е хубаво, но от това, което забелязвам, ако не го правят, нямам представа как ще им стигнат 4 г. да си свършат работата, след като не се събира кворум.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |