В новините
 
30.12.2000 12:57   Новината е видяна 4821 пъти
Политически за Бургас [30.Декември.2000 г]
Всички политически сили и неправителствени организации от региона подкрепиха БСУ
С 29 гласа "за", един "против" и един "въздържал се" вчера общинските съветници решиха да подкрепят каузата на Бургаския свободен университет. На свиканата извънредна сесия бе гласувана декларация до министър-председателя на Република България, Иван Костов. В нея ОбС моли за спешно преразглеждане и спиране на неудачното решение на Министерски съвет. С този си акт управляващите предоставят сградата на прокуратурата и Aпелативния съд, нанасяйки сериозен ущърб на БСУ, тъй като основно изискване за акредитация на учебно заведение е наличието на материална осигуреност. В декларацията общинските съветници припомнят на премиера, че в БСУ се обучават близо 8000 студенти от 19 специалности, че учебното заведение поддържа активни международни контакти с академични институции и организации, както и простичкия факт, че това е единственото недържавно висше училище, на което не е предоставена собственост. Неприятно впечатление направи отсъстието на общинските съветници от СДС. Като че ли те нямат ясна гражданска позиция по въпроса, за разлика от коалиционните им партньори в ОДС.

Това е доста озадачаващо, като се има предвид фактът, че СДС - Бургас е член на Гражданския комитет в защита на БСУ/ и една от пърчите организации, декларирала подкрепа пред студентите.

Бургас открай време е бил отритнат като "изгубен" за избори град, но управляващите не правят нищо, за да го спечелят. Напротив. Когато студентите трябваше да излязат по барикадите, бяха необходими първи приятели, а сега? Из града витаят слухове, че на магистратите е била предложена като вариант за соломоновско решение сградата на Гарнизонния военен клуб. Тя обаче не отговаряла на изискванията, защото не била в центъра на града?! В същото време протестите на студентите продължават вече седми ден. Освен атрактивните лозунги и табла с карикатури, мръзнещите на студа младежи събраха над 8000 подписа под своята петиция. Градусът на напрежението ще ескалира всеки ден, заяви митингуващ. Ако се наложи, ще блокираме сградата и няма да допуснем никой вътре. Пожелалият анонимност учащ се сподели още, че добре премереният удар е нанесен в момент, когато студентите от страната не са в Бургас.

Студентите и техните родители са притеснени, че сесията, а и вторият семестър ще бъдат провалени, ако спешно не бъдат взети мерки.

Озадачаващо е и мълчанието на националните медии, които при аналогична ситуация в друг град биха реагирали доста бързо. Явно Гел-а, Кел-а и другите отрепки са доста по-съществени и атрактивни за новинарите. ... Наистина проблемът Образование е доста застарял.

Всички политически сили и неправителствени организации от региона подкрепиха БСУ и изпратиха протестни писма до Министерския съвет и премиера. От БСП направо нарекоха решението на МС "гаф на годината". Широката обществена подкрепа, от която се ползва БСУ може и да изненадва неприятно управляващите, но високата значимост на университета за града е кауза, която ще обедини всички против правителството.

Отрицателно гласувалият, чието име умишлено няма да оповестим, заяви, че ще предложи, щом кмета на града Йоан Костадинов е толкова загрижен за БСУ да приеме студентите в сградата на общината. Според него, за това решение се е знаело отдавна, и кмета, който пръв подкрепи БСУ, търсел само политически дивиденти.

[Начало]

Старото си е старо ... :)) Нашият пратеник Жоро се върна от купона в приповдигнато настроение ... и малко като че ли пристрастен :)). С уговорка, че еуфорията е стил ... :) .
Щур купон спретнаха социалистите на вчерашната заключителна пресконференция. Лидерите на областното и общинското ръководство на БСП Любомир Пантелеев и Стойко Танков направиха кратка ретроспекция на политическата година, като естествено наблегнаха на гафовете на управляващите. Като гаф номер едно бе посочено отнемането на сградата на БСУ и предоставянето й на прокуратурата и апелативния съд. Младежката социалистическа организация предложи на пишещите братя и сестри баница с късмети. На Bourgas.org късметчето под номер 19 гласеше: "Получавате стъклен доклад. Ментата си отива, но ментетата остават". Към печелившето байряче вървеше истинска бутилка "Ментовка", производство на "Винком" - Бургас, екстра качество, за съжаление с нисък алкохолен градус - 25. Впрочем нелоша на вкус и в малко количество. Останалите подаръци в тон с шеговития дух бяха най-различни детски играчки, пионерска и чавдарска връзки и детско калпаче. Най-голямата награда бе половин килограм пушено месо, което се падна на една от дамите, чието име ще запазим в тайна, за да не й отидете на гости.

В обект на будалканици се превърна д-р Кънчо Марангозов, който е последният депутат, сдобил се през ХХ век с мобилен телефон, чийто номер отказа да даде на всеослушание. Все пак някой го бе открил и по време на пресконференцията непрекъснато му звънеше, обяснявайки, че това е грешка.

Всички по-сериозни въпроси към политиците от БСП бяха отложени за следващия век, за да не помрачат доброто им настроени за посрещането на новата година.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |