В новините
 
18.04.2005 16:00   Новината е видяна 3793 пъти
Плодове, зеленчуци и риба ще ни избавят от пролетната умора
Пролетта е сезон, през който човек се чуства много често отпаднал, без сили и настроение. В този период хората често се оплакват от световъртене и слабост в мускулите.Нерядко се наблюдава и смущения в съня и намален апетит.
Мнозинството определя това "странно" състояние като пролетна умора, подсилвана допълнително от смяната на зимното с лятното часово време, коментираха за Бургас инфо от регионалната дирекция "Опазване на общественото здраве" в Бургас.
Често явление през пролетта са и простудните заболявания, хрема, кашлица или повишена температура, които се явяват без причина. Наблюдават се и депресивни състояния, които задълбочават и другите симптоми.
Погрешно е да се смята, че тези оплаквания ще отшумят от само себе си. Това заключение обаче понякога е дори опасно с оглед на последиците за организма, обясниха медици.
От няколко години насам учените активно се занимават с изследване на това състояние, наричано в медицинските среди "синдром на хроничната умора".
За първи път за това се заговори в началото на 80-те години на миналия век.
Едва през последните години стана ясно, че пролетната умора се проявява най-рядко през пролетта. Нейните сезони на изява са есента и късната зима.
Най-често изтощението се дължи на прекарана или започваща инфекция, обикновено грипна, коментират по страниците на специализираните медицински издания лекари, занимаващи се с проблема.
Според тях друга причина за подобни оплаквания е поредица от стресови ситуации, които са изтощили нервната система и са довели до проява на депресивни симптоми.
Пролетната умора може да се дължи още и на недостига на аскорбинова киселина, отговаряща за здравата имунна система. Тя се съдържа в грейпфрута и лимоните. Неправилно хранене също може да доведе до това състояние.
Учените отбелязват, че през зимата обикновено поемаме повече месни продукти и консервирани храни и рядко примаме витамини.
Особено важно е през пролетта храненето да компенсира дефицитите в организма, възникнали през дългата зима.
Активна употреба на витамини, подсилващи медикаменти или хранителни добавки, изписани от личния лекар, препоръчват специалистите.
Сред най-сполучливите витамини за борба с умората са групата В и особено B6, подобряващ работата на мозъка и B12 за кръвта.
Витамин С укрепва имунитета, а бета-каротинът, витамин Е и полифенолите, цинкът и селенът играят ролята на антиокислители, неутрализиращи много вредни вещества - токсини, тютюнев дим, мръсен въздух.
За борбата с умората помага и магнезият, който увеличава устойчивостта към стресови ситуации.
Ето защо е повече от необходимо в дневното меню да присъстват възможно най-много зеленучци, плодове, ядки, млечни продукти и риба.
Енергийните напитки са допълнение към диетата, с което обаче не бива да се злоупотребява.
В по-тежките случаи, когато става дума за поява на трайно раздразнение, депресия или безсъние, което се отразява на работоспособността, е необходимо да се проведе разговор с невролог или психотерапевт.
Тези състояния не са за пренебрегване, тъй като нервната система е благоприятна почва за развитие и задълбочаване на всички сериозни заболявания, алармират невролози.
Онези, които предпочитат да преодолеят сезонното изтощение сами, трябва да отделят повече време за разходки сред природата.
Физическите упражнения също дават резултат за преодоляване на пролетната умора.
Специалистите препоръчват в пролетния сезон да се набляга преди всичко на стречинга, както и на медитацията.
Излагането на априлското слънце е друг метод за справяне с проблема.
Слънчевата светлина активизира изработването на т.нар. "хормон на щастието" - серотонин, стабилизира нервната система, хармонизира обмена на вещества и подобрява работата на сърцето, твърдят експертите.









Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |