В новините
 
11.07.2005 14:05   Новината е видяна 4023 пъти
До три дни Първанов връчва мандат за правителство
40-тият парламент си избра Пирински за председател

Президентът Георги Първанов има готовност до три дни да връчи на левицата първия мандат за съставяне на правителство. Това каза самият той на официалното откриване на работата на 40-тия парламент. По-късно днес при президента започват консултациите с политическите партии, избрани на вота от 25 юни да представляват българските избиратели през следващите четири години.

Българският парламент трябва да е сплотен около националните приоритети и изпълнението на поетите ангажименти към Европейския съюз, за да станем пълноправен член на 1 януари 2007 година. Около това се обединиха всички парламентарно представени политически сили при откриването на първата сесия на 40-тото народно събрание. Депутатите се ангажираха да работят за стабилност на институциите и за осъществяване на необходимите реформи. Всички председатели на парламентарни групи коментираха, че трябва да има консенсус по най-важните въпроси, които трябва да решава парламента. Заседанието председателстваше най-възрастният депутат Коста Цонев. Точно след 10.14 часа народните представители положиха клетва.

Първанов призова парламента да ускори съдебната реформа, да приеме законите, свързани с ЕС и с борбата срещу корупцията, както и да обсъди проблемите в здравеопазването и образованието. Според държавния глава правителството трябва да е с ясна програмна рамка и с експертно присъствие, за да отговори на очакванията на българските граждани. Първанов припомни, че времето, с което разполага парламентът е до средата на септември. От свършеното дотогава ще зависи членството ни в ЕС или съответно отлагането му. Първанов каза още, че в законодателната дейност е необходима приемственост. Той препоръча на депутатите да потърсят процедурно решение, за да може сегашното Народно събрание да приеме десетина законопроекта от предишното, които са гласувани на първо четене с голямо мнозинство.

Въпреки че всички политически сили се обявиха за победители във вота, важното според държавния глава е да не загубят българските избиратели. Той призова да се заложи на политиката на споделена отговорност, на диалога и консенсуса. Добър знак би било, ако 40-тото Народно събрание започне работа с общ документ за приоритетите си, каза Първанов. Успешният модел за управление според него, е интегрираният, а отговорността на институциите е изключителна, предвид атентатите в Лондон. За коалиция Атака Първанов каза, че уважава вота на избирателите, в това число и радикалния. Отговорът на този вот обаче не е в заклеймяването и в отричането. Според него е опасна политиката за насаждане образа на врага и е недопустимо да се спрат новините на турски език. Първанов призова да се вземат мерки да не се допусне етнизация на политиката, каквито тенденции се наблюдават напоследък.

Със 169 гласа "за", 50 "против" и 4 "въздържали се" парламентът избра за свой председател Георги Пирински. Четирима депутати от Атака и 7 от БНС гласуваха "за". Негови заместници ще са Любен Корнезов, Камелия Касабова, Юнал Лютви, Петър Берон, Филип Димиров, Екатерина Михайлова и Анастасия Мозер. Първите четирима ще са постоянни зам.-председатели, а останалите трима ще изпълняват задълженията си на ротационен принцип.

В края на тържественото заседание юридически спор в пленарната зала предизвика заявление на Бойко Борисов, че се отказва от мястото си на депутат. Самият Борисов не дойде днес в парламента, а от левицата заявиха, че заявлението не може да се гласува, защото сутринта Борисов не е положил клетва като народен представител. В крайна сметка гласуването беше отложено, като по въпроса ще се произнесе комисията, която ще подготви правилника за дейността на парламента.

Моята амбиция е авторитетът на Народното събрание да расте и то да е институцията, на която хората да разчитат и вярват, заяви след избирането му Георги Пирински. Той изброи три основни приоритета пред управлението. Първо да има работа за всеки, да има достойни доходи, здравоопазване и образование. Второ - социален модел, чрез членството в ЕС и трето изграждане на съвременен авторитет и достойнство на България. Според Пирински днес сме изправени пред дълбока и опасна криза на представителство. Престижът на Народното събрание е на опасно ниско равнище. Парламентът не е театър, в това число и телевизионен, парламентът не е заведение за обществено хранене, парламентът не е и търговска кантора, каза още новият прдседател. За това от самото начало ,според него, трябва да се направят решителни крачки, за да се скъса с трите порока, загнездили се в парламента - гласуването с чужди карти, празната пленарна зала и пилеенето на пленарно време. Пирински допълни, че ще бъде решителен в усилията си, да се преодолеят тези недостатъци. Той обаче не каза как точно ще се справи с гласуването с чужди карти. Според него това трябва да стане чрез по-ясна регламентация на въпроса и с напомняния от страна на квесторите. Идеята му е да няма депутатска карта на пулт, зад който не седи народен представител. Празната зала, според него, се е наблюдавала по време на парлманетарен контрол. Причината е, че контролът бил принизен в предишния парламент. Губенето на време пък ще се преодолее чрез нова организация на работата.

Пирински не отговори на въпрос дали ще прави промени в администрацията на парламента. Не съм се запознал със структурата й, първо трябва да видя състоянието й, каза той. Неговото мнение е, че ваканция не трябва да има.

------------------------------------------------

Георги Пирински е роден през 1948 г. в Ню Йорк. От 1952 г. живее в България. Завършва икономика на външната търговия във Висшия икономически институт "Карл Маркс" (сега Университет за национално и световно стопанство) в София. Член е на БКП от 1969 г. Бил е член на Централния комитет (ЦК) на БКП, а от 1990 г. е член на Висшия съвет на БСП. Заместник-председател на Висшия съвет на БСП. Избиран е за депутат е в Народното събрание от 1990 г.

В периода 1980 - 1989 г. е зам.-министър и първи зам.-министър на външната търговия и на външноикономическите връзки. От 17 ноември 1989 г. до 3 февруари 1990 г. е заместник-председател на Министерския съвет в правителството на Георги Атанасов. Вицепремиер в кабинета на Андрей Луканов в периода 1989-1990, а в правителството на Жан Виденов е външен министър. В края на 1996 г. подава оставката си поради несъгласие с правителствената политика.

През ноември 1996 г. е издигнат от БСП като кандидат за президент, но кандидатурата му е касирана по съдебен път, тъй като не е български гражданин по рождение, защото е роден в САЩ. Георги Пирински не е служил войник поради здравословни причини, тъй като е имал заболяване на костите. Женен, има две дъщери и син. Владее английски, словашки и руски език.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |