В новините
 
28.07.2005 06:10   Новината е видяна 3511 пъти
Българските вестници, 28 юли 2005 г.
Българските вестници днес изобилстват от снимки и репортажи за продължилия 17 часа маратон в парламента, който едва успя да избере премиер, но не одобри правителство
28.07.2005
"И вчерашният ден на Народното събрание затвърди усещането, че не сме имали по-смешен и жалък парламент в последните 15 години", пише в "Монитор" Павлина Живкова. Според нея най-големият проблем на партиите са самите техни представители.

"Оказа се, че нито една политическа формация няма доверие на парламентарната си група. Затова се стигна и до парадоксалните предложения отговорници да завардят и тоалетните по време на гласуването - да не би някой да забрави да излезе и да не даде вота си", се казва в коментара на "Монитор".

Почти всички издания поместват снимки на народни представители от "Атака", които застрашително са обградили отцепилия се техен депутат Петър Манолов, за да му търсят сметка защо е подкрепил предложението на БСП да се гласува тайно.

"Атака" се опита да окървави залата... наложи се квесторите да спасяват кожата на Манолов", твърди "Стандарт".

Изданията пишат и за това, че лидерът на крайната формация Волен Сидеров е блъскал турски фоторепортер в парламента. "Сега" цитира вчерашната реч на Сидеров пред Народното събрание, в която той призовава депутатите да вземат мерки, за да няма "турски мекерета, предатели и ибрикчии" в техните редици.

"Нито един от взелите думата след това депутати не се разграничи и не разкритикува езика и внушенията на "Атака", учудва се вестник "Сега".
"Игра с динамит", предупреждава в "Труд" социологът Кънчо Стойчев.

Той пише, че етническата конфронтация е на път да заиграе в българската политика. "За коалиция "Атака" е разбираемо... но същият национализъм забелязваме и в един традиционен за прехода политик, какъвто е Иван Костов", отбелязва Кънчо Стойчев.

Според него ДПС понася тежестите и негативите от участието си в изтеклия мандат. "Много е лесно те да бъдат прехвърлени на полосата на етноконфликта, но не трябва да се преминава браздата, не трябва да има милиметър отстъпление от здравите хуманистични принципи", посочва в "Труд" Кънчо Стойчев.

В "24 часа" Андрей Райчев също изразява безпокойство от крайния национализъм. "Вчера бяха циганите, днес вече са турците", отбелязва социологът, като добавя, че "това е много опасна пътека, в края на която са плач и скърцане на зъби".

Основната част от анализа си обаче Андрей Райчев посвещава на друга, според него, опасност - връщането на двуполюсния модел в българската политика.

"Направиха ни малка машинка на времето - погледнахме собствения си живот преди 10 години - ненавист, противопоставяне, липса на каквато и да е чуваемост и в последна сметка: огромна цена, която нацията трябва да плати", се казва в коментара, публикуван в "24 часа".

Вестникът помества и голямо интервю с бившия президент Желю Желев. Според него "брилянтният вариант за България е създаване на програмно правителство на широка коалиция с определен период на действие - от днес до 1 януари 2007 г., когато страната ще стане член на ЕС".

"След това в рамките на този парламент могат да се направят други коалиции, друго преструктуриране на политическото пространство", предлага в "24 часа" Желю Желев.

"Сега" обаче се тревожи, че "мотаенето на депутатите ще доведе не само до задействането на отлагателната клауза, но и до преразглеждането на втората възможна дата за приемането на България в ЕС - 1 януари 2008 г.".

"Въпреки постоянните уверения, че всички много са загрижени за влизането на България в ЕС, и заплахите, че време няма, депутатите изобщо не бързат", отбелязва Петър Костов и добавя: "Вече трета седмица парламентът се занимава с правилника си и дебати около съставянето на новия кабинет и дори комисиите, които трябва да обсъдят законопроектите, не са сформирани".




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |