В новините
 
01.08.2005 08:07   Новината е видяна 3740 пъти
От днес започват Богородичните пости
Август идва с Макавеите. Щъркелите отлитат, а от деня на седемте мъченици на село старците почваха гадания за времето — първият ден е за септември, вторият — за октомври и т.н. Какъвто се случи денят — слънчев, студен, дъждовен — такъв ще е нареченият на него месец.
Подир Макавеите идва Преображение — тогава за ядене се разрешаваше риба, но за децата биваше по-важно, че нече ще могат да си похапват грозде. Ранозрейките оставаха без първите си налети гроздове, които се носеха засължително ги прекадят. И идваше времето на едно от най-вкусните лакомства — на хляба със сирене и грозде, на хляба с масло и грозде, на хляба, пресните орехи и гроздето. Във Врачанско (а и не само там) обичат и пляб с диня и сирене — малко необичайна, но апетитна гощавка. А след първите зърна грозде вече може да се посяга и на къпините — старите хора казваха, че къпините не бивало да се ядат преди него, защото били дяволска работа.
От Макавеите започват Богородични пости, а на самия им ден зетьовете ходят на гости, за да почетат тъста си, да похапнат бабина пита, за пийнат дядово винце. До 15 август — Успение на св. Богородица, трапезата била много скромна, постна, а и иначе не е могло да бъде, тъй като августовските горещини карат всекиго да предпочете зеленчукова и плодова храна. На Голяма Богородица жените месят пити за здраве и бързат рано-рано за църква. На тоя ден Богородица се дарява с кърпи, чорапи, ризи, пари, носят й се много цветя. Тогава жените измолват каквото им липсва — здраве, съпруг, рожба... На тоя ден празнуват Мариите, а името е едно от най-често срещаните при българките. На масата вкъщи винаги се слага и малко мед. Празникът се посреща различно — със сборове, на имен ден или просто на богата трапеза. тогава се колят курбани — за оздравяване на дете, подир трудно раждане... Женска работа не се похваща.
В края на август иде и друг ден, на който не се работи нищо — Секновение. Той е посветен на отсичането на главата на св. Йоан Кръстител. Тогава не се ядат червени плодове и зеленчуци, не се пие червено вино. От тоя ден времето застудява, а къпането в река "пресича" човека. Есента встъпва в правата си...




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |