В новините
 
26.08.2005 08:05   Новината е видяна 3118 пъти
Йордан Цонев печели дори когато губи
Той се върна в голямата политика, а повечето му критици днес ги няма

"Данчо правеше по 2000 пици на ден. Вратът му още е схванат.
По едно време зареждаше крайбрежието с кока-кола и сам носеше по две каси. Ръцете му още са удължени.
Той нямаше нищо, аз му дадох първите долари, но Йордан отвсякъде може да печели пари."
Думите са на Георги Якимов, изречени през юли 2000 г., когато зет му Йордан Цонев е депутат от СДС. Поводът са върнати на възрастния човек земи в Резово, които предизвикват протести сред местните. Споровете отшумяват, но във вихъра на скандалите имаше писма "за" и "против" до тогавашния премиер Иван Костов, прокурорски проверки и лавина от обвинения.
Като народен представител Цонев безспорно бе един от най-атрактивните и елегантни мъже и приятел с медиите, дори когато те пишат "от "Нефтохим" до Резово всичко е негово, има свои хора навсякъде". Обаче е винаги отзивчив, държи се непринудено, с удоволствие обяснява колко струва новият му часовник или разказва за времето, когато е правел пици, бил е докер, крупие или просто горд баща на двама синове.
Истината е, че откак влиза в политиката през 1990 г. Данчо, както свойски го наричат и днес колегите му в парламента, винаги е в ролята на оправдаващия се грешник. Зложелателите му лепят всякакви обвинения, а той не се изтощава да обяснява, че не властта го е направила богат.
Официалната му биография гласи: Йордан Кирилов Цонев е роден на 5 ноември 1956 г. във варненското село Карапелит. Завършва икономика и организация на строителството. От 1991 г. до 1995 г. е общински съветник и председател на икономическата и финансово-бюджетна комисия на общинския съвет в Бургас. От 1995 г. до 1997 г. е председател на управителния съвет на търговски дружества в сферата на частния бизнес. Депутат в 38-ото народно събрание от СДС. Председател на Комисията по бюджет, финанси и финансов контрол в парламента. Избран за член на Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС на 11-ата национална конференция на партията на 26 февруари 2000 г. По-късно е изключен от ръководството на СДС и от партията във връзка с обвинения в клиентелизъм и корупция. Преди това обаче заедно с Христо Бисеров искат оставката на Костов като премиер, а Цонев дори го нарича двуличен човек. Днес е депутат от варненската листа на ДПС и шеф на икономическата комисия.
Но не изглежда много променен - поне що се отнася до емоционалните му реакции и елегантен външен вид. И сега той реагира бурно от депутатската банка на изказвания, които не му харесват. В нощта, когато се гласуваше първият кабинет "Станишев", дори се хвърли устремено към говорещия на трибуната Александър Праматарски, но негови колеги го задържаха. Заговори ли обаче за икономика и финанси, тонът му е сериозен, думите премерени, а идеите му звучат обосновано.
Твърди и че вече няма да отговаря на въпроси за мъжка мода, любими марки вратовръзки, костюми и т.н. По време на 38-я парламент той си спечели не малко неприятности именно заради този си навик. От "Гергьовден" още през 1999 г. дори направиха кукла с неговия образ и символично разпродаваха облеклото й, оценено на хиляди долари. Саркастичната изява бе част от опозиционното тогава поведение на движението, което обяви, че ще награди всеки участник в търга с бутилка мента. Асоциацията с прякора на Йордан Цонев бе недвусмислена. Дали прозвището е наистина заслужено, вероятно знаят тези, които са го измислили. Факт е обаче, че и днес то се чува често в кулоарите на парламента.
Тоест - времето, в което Йордан Цонев трябва да се бори, за да промени публичния си образ, още не е свършило. Никой обаче не може да отрече, че той е естет, работохолик и човек, който никога не се предава. Доказва го и фактът, че много от някогашните му критици отдавна са потънали в забвение. Не и Данчо - и нищо чудно да се окаже, че най-прави са били тези, които го сравняваха с птицата Феникс.
Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |