В новините
 
23.09.2005 08:29   Новината е видяна 3083 пъти
Българи и чужденци ще плащат еднакво в курортите
Данаилов иска туризмът да се отдели по-бързо от културата




Българските и чужди туристи ще плащат вече еднакви цени за използване на туристическите обекти в страната. Това предвиждат промените в Закона за туризма, които днес бяха приети от кабинета. Европейската комисия забранява да има двойни цени за туристическите услуги и смята това за дискриминация, обясни министърът на културата Стефан Данаилов, който е съвносител на промените. От 1000 до 15 000 лева е санкцията за нарушаване на тези разпоредби.

Едно от основните изменения в закона е отделянето на туризма от Министерството на културата и създаването на Държавна агенция по туризъм към Министерския съвет. Структурата и съставът на агенцията ще бъдат определени с наредба.

Сливането на културата и туризма беше направено по предложение на бившия премиер Симеон Сакскобургготски в резултат на структурните и персоналните промени в неговия кабинет в началото на тази година. Ведомството беше оглавено от тогавашния депутат от НДСВ Нина Чилова. Преди това Агенцията по туризъм беше под шапката на Министерството на икономиката. След преминаването й към културното ведомство обаче се наложи за известно време министърът на икономиката Милко Ковачев да взима решенията, свързани с туризма вместо Нина Чилова, докато не бъде променена нормативната база. Тогава в много кратки срокове се наложи да бъдат променени много закони, наредби и правилници. Новият премиер Сергей Станишев реши, че туризмът ще бъде отделен от културата в самостоятелна агенция. Сега отново предстоят промени в над 20 закона и други нормативни актове.

Надявам се промените в Закона за туризма да минат по-бързо в парламента, заяви днес Стефан Данаилов. Той уточни, че се готви предложение, според което агенцията ще започне да функционира паралелно с гласуването на закона в Народното събрание. "От отделянето на агенцията зависи как ще работи и културното министерство. Нямам нищо против туризма, дано да се развива добре, но ако може да се отдели по-бързичко от Министерството на културата", каза Стефан Данаилов. Той допълни, че разделянето на културата и туризма ще създаде трудности с бюджета на двете ведомства, тъй като те са били под една шапка и до края на годината трябва да се разделят парите.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |