В новините
 
31.10.2005 06:52   Новината е видяна 4684 пъти
Несебърският вестник “Слънчев бряг прес” спечели голямата журналистическа награда “VERITAS”
Несебър е избран за домакин на Международния фестивал за независима журналистика “Вяра. Надежда. Любов” през 2006 г. Това съобщи Максим Момчилов, главен редактор на вестник “Слънчев бряг прес”.

Тази година “Слънчев бряг прес” спечели две от големите награди на фестивала. Несебърският вестник бе удостоен с Гран-при “VERITAS “ в категорията “Преса”, както и с голямата награда за регионално издание на годината в категорията “Регионални издания”.

Десетото юбилейно издание на фестивала ”Вяра.Надежда.Любов” се проведе тези дни в елитния украински курорт “Перлата на полонии” в Закърпатието.

Във фестивала участваха журналисти от десет държави, всяка от която имаше представител в журито. Българската страна беше представена в журито от Юлия Пискулийска- президент на фондацията“МОСТ” /”Медии, общество, семейство, традиции”/ и дългогодишен зам. председател на Съюза на българските журналисти.

Международното жури под председателството на академик Владимир

Кучеренко оценява участващите над 500 медии и журналисти. Освен “Слънчев бряг прес”, от българска страна бяха допуснати до финалния кръг още четири наши национални и регионални издания и два документални филма на РТЦ в Русе и Варна.

В категорията “Журналист на годината” с Гран-при беше отличена Елена Вълчева от вестник“Монитор”. Журналистката Недялка Филипова от вестник “Тракия Труд”-Стара Загора получи поощрителна награда за материали на социално-здравна тематика.

В категорията “Специализирани издания” Гран-при получиха украинското издание “Тестдрайв” и естонското “Лада”. В категорията“Областни издания” носител на Гран-при стана вестник “Полтавска зора”. В раздела”Телепрограма на годината”Гран-при спечели предаването “Панорама” на Унгарската национална телевизия, а в категорията “Документални филми” призовите места спечелиха филмът на киевската телекомпания “Интер” - “Казнить палача” и два български документални филма - “Пръв след слънцето” на Матей Тодоров от РТЦ-Варна и ”Тръба да спомни” на Александър Недков от РТЦ-Русе.

В рамките на фестивала се състояха дискусии под формата на “Кръгла маса”, с акценти насочени към свободата на словото, журналистическата етика и взаимодействието между медиите за отстояването на гражданските свободи. По време на дискусиите вестник “Слънчев бряг прес” бе цитиран като христоматиен пример за нарушаване свободата на словото и гражданските свободи, понеже през 1998 г. редакцията на вестника беше запечатана и имуществото му бе иззето като груба форма на цензура, но въпреки това изданието отстоя на натиска и продължи да излиза.

За втори път несебърското издание “Слънчев бряг прес” е сред призьорите на престижния фестивал. През 2004 г. международното жури отличи главния редактор Максим Момчилов с Гран-при за журналистика и му присъди званието “Журналист на годината”.

Международният журналистически фестивал “Вяра.Надежда.Любов” се провежда за пръв път през 1995 г. по инициатива на Организационен комитет, чийто председател е журналистката от Харков Вера Даниленко. Основната цел на фестивала е да съдейства за развитието на свободната журналистика в бившите социалистически държави и цяла Европа чрез правна и социална защита на журналистите и провеждането на журналистически форуми в международен мащаб - информира радио Милена.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |